Peking se bojí arabského jara na mongolský způsob

Peking – Čínské úřady rozmístily početné armádní jednotky v severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, kde pokračují výzvy menšinových etnických Mongolů k demonstracím. Manifestace Mongolů, požadujících respekt ke svým právům, se konaly minulý týden na protest proti zabití pastevce, kterého usmrtil automobil řízený Číňanem. Zabitý muž se s dalšími chovateli snažil zabránit v cestě konvoji nákladních automobilů s nákladem uhlí v oblasti Si-lin-kuo-le. Peking se snaží co nejvíce zamezit protestním shromážděním v duchu hnutí, která v posledních měsících otřásají arabskými zeměmi. Čínská vláda rovněž obvinila „osoby v zahraničí“, že manifestací v regionu využívají k podněcování nepokojů. Situace se zde ale postupně vrací k normálu.

Čínská vláda již dříve oznámila, že v souvislosti s incidentem zatkla několik Číňanů podezřelých z vraždy. Rozhořčení místních lidí se jí ale uklidnit nepodařilo. Hornické aktivity vyhánějí z kraje mongolské pastevce, kteří vinou dolů přicházejí o pastviny pro svá stáda. Pastevci si stěžují i na to, že vláda se je snaží silou donutit, aby se usadili v pevných domech.

Čínští vojáci v oblasti zablokovali přístupy na univerzity a veřejná místa pod širým nebem v několika městech. Na střežená místa nesmějí vstupovat ani novináři. Zablokovány byly na internetu stránky s odkazem na Vnitřní Mongolsko.

Rozhovor se Štěpánem Pavlíkem (zdroj: ČT24)

Mongolská menšina tvoří jen asi 0,4 procenta obyvatel Číny. Oblast Vnitřního Mongolska ale představuje více než desetinu území státu a do oblasti se přichází usadit stále více Číňanů. Čínští Mongolové tu tvoří již necelých 20 procent z 24 milionů obyvatel. Vnitřní Mongolsko je největším producentem uhlí v zemi a neobvyklé protesty v této oblasti přišly v době, kdy dochází k vážným výpadkům proudu ve vrcholící energetické sezoně. Vnitřní Mongolsko jako první v Číně získalo také status autonomní oblasti; komunistické vedení chtělo, aby sloužila jako model pro Tibet a ujgurský Sin-ťiang.