Budou burkini módním hitem i mezi nemuslimkami?

Londýn – Výhody takzvaných burkin, tedy koupacího úboru pro muslimky, který zahaluje celé tělo, začínají postupně objevovat i dámy v nemuslimském světě. Kromě toho, že burkini schovají nedokonalé partie, mají i další praktickou přednost - dokážou ochránit bledou citlivou pleť před škodlivými účinky slunečního záření lépe než jakékoliv krémy. Když se kůže zakryje látkou, je to stejné, jako se namazat krémem s faktorem 50.

Muslimkám víra zakazuje odhalovat se na veřejnosti. Dovádění v moři nebo v bazénu se proto musejí vzdát a manžela a děti sledují z rozžhaveného písku. Pokud ovšem nemají burkini, tedy plavky, které zakrývají celé tělo. Převratnou novinku vytvořila už v roce 2003 Australanka libanonského původu Aheda Zanettiová. V Austrálii se úbor stal okamžitě hitem a některá města ho dokonce ve velkém nakupovala pro své muslimské plavčice.

Teď jsou burkini k vidění i na druhém konci světa. Ve Velké Británii jsou na ně i specializované obchody. Největší prodejce navíc hlásí, že si burkini zdaleka nekupují jen muslimky, byť stále tvoří 80 procent zákaznic. „Tady v Británii je mnoho žen, které se chtějí zakrývat, ale pokud se rozhodly třeba jít plavat nebo cvičit, zbývaly jim tak maximálně legíny a tričko. Takže když jsem svůj výrobek navrhovala, už jsem věděla, že tohle je prostě díra na trhu,“ vysvětluje Kausar Sacraineová, spolumajitelka obchodu Modestly Active, který se na prodej burkin specializuje.

Burkini nejen pro muslimky (zdroj: ČT24)

Nicméně ne ve všech zemích světa jsou podobným úborům nakloněni. Některá francouzská města burkini zakázala – prý nikoliv z náboženských, ale z hygienických důvodů. Stejně jako nejsou povoleny volné koupací bermudy, nepustí vás do bazénu ani v burkinách. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který je známým odpůrcem tradičních muslimských oděvů, tvrdí, že dělají z žen vězně. Některé muslimky ale namítají, že je naopak izoluje zákaz burkin, a považují to za náboženskou diskriminaci.