Syrská armáda údajně zabila v Hiráku devět odpůrců režimu

Damašek - Syrské bezpečnostní síly zabily v úterý ve městě Hirák v provincii Dará devět lidí během potírání odpůrců režimu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na syrské obhájce lidských práv. Mezi oběťmi jsou tři lékaři, jeden dentista a 11letá dívka. Zabily je rány odstřelovačů a ozbrojenci dobývající domy ve městě, v nichž se odpůrci režimu po rozehnaných demonstracích zabarikádovali.

Demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada se v některých částech Sýrie konají již od poloviny března, vláda k jejich potlačení nasadila i armádu s těžkou technikou. Podle ochránců lidských práv bylo přitom zabito na 1000 lidí, mezi nimi nejméně 30 dětí, a přes bylo 8000 zatčeno. V poslední době proto intenzita protestů poněkud opadá.

Syrský prezident v úterý vyhlásil všeobecnou amnestii, která se vztahuje na všechny politické vězně, včetně členů zakázaného Muslimského bratrstva. Opozice ale označila amnestii za nedostačující krok, který navíc přichází příliš pozdě. Navíc není jasné, zda se vztahuje na všechny zadržené demonstranty.