Vrazi Umara Israjlova půjdou v Rakousku za mříže

Vídeň – Rakouský soud potrestal tři ruské občany za podíl na vraždě Umara Israjlova ve Vídni v roce 2009. Hlavní podezřelý dostal doživotí, další dva muži 16 a 19 let vězení. Zavražděný Israjlov byl původně osobním strážcem čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, později se ale stal jeho kritikem. Podle rakouské policie může za tímto činem stát i samotný Kadyrov, kterého Israjlov obviňoval z porušování lidských práv.

Sedmadvacetiletý Čečenec Israjlov byl zastřelen ve Vídni 13. ledna 2009 za bílého dne na ulici. Soud je přesvědčen, že se původně mělo jednat o únos, který se ale nezdařil a skončil vraždou. Doživotní trest dostal Otto K. (42), pojišťovací makléř ze Sankt Pöltenu, který podle závěru soudu únos zorganizoval a jeho provedení nařídil. Odsouzený Sulejman D. (37) půjde do vězení na 19 let a Turpal Ali Y. (32) na 16 let. Oba se podle státního zástupce podíleli na přípravě a provedení zločinu. Rozsudky zatím nejsou pravomocné. Všichni tři byli uznáni vinnými i z pokusu o vydání Israjlova do cizí země. Sulejman a Turpal Ali zároveň musejí zaplatit odškodné Israjlově rodině.

Israjlov, někdejší člen čečenské prezidentské gardy a později kritik prezidentova režimu, žádal v Rakousku o azyl. Stěžoval si také u Evropského soudního dvora pro lidská práva kvůli údajným zločinům a trýznění, které se děly na příkaz Kadyrova. V Čečensku se dostal do prezidentské gardy po nátlaku. V roce 2004 se mu podařilo uprchnout do Rakouska.

Umar Israjlov
Zdroj: ČT24