Ahmadínežád jmenoval ministra pro ropu

Teherán – Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád jmenoval ministrem ropného průmyslu svého blízkého spojence Muhammada Alíabadího. Udělal to poté, co íránský parlament odhlasoval, že se prezident zachoval protizákonně, když předchozího ministra odvolal a sám se jmenoval do jeho funkce. Ahmadínežád by měl být tudíž trestně stíhán.

Ahmadínežád minulý měsíc odvolal z funkce ministra ropného průmyslu Masúda Míra Kázemího. Chtěl zachovat jen 17 ministrů z bývalých 21. Jenže to se nelíbilo konzervativcům. 

A íránští poslanci to dali prezidentovi pocítit, včera se 165 hlasy proti jednomu vyslovili pro trestní stíhání prezidenta. Zákonodárci tak rozhodli, že Ahmadínežád jednal v rozporu s ústavou. 

Konečné slovo v otázce příštího ministra ropného průmyslu má mít duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Při nepokojích, které vypukly v roce 2009 po druhém Ahmadínežádově zvolení, sice za prezidentem stál, ale podle analytiků citovaných agenturou Reuters si nyní Ahmadínežád už touto podporou nemůže být jist.