Republikán Romney vstoupil do boje o Bílý dům

Washington - Bývalý guvernér amerického státu Massachusetts Mitt Romney dnes oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta USA. Z průzkumů vychází jako největší favorit mezi uchazeči o republikánskou nominaci do voleb, jež se uskuteční příští rok v listopadu. Romney na prezidenta kandidoval již při minulých volbách, tehdy ale neuspěl v primárkách; republikáni nakonec vyslali do voleb Johna McCaina. Před Romneym se oficiálně do boje o Bílý dům přihlásili tři republikáni.

Romney prohlásil, že chce Spojené státy vést za lepší budoucností. Současný prezident Barack Obama podle něj zklamal jak v hospodářské, tak v zahraniční politice.

Podle politologů má čtyřiašedesátiletý Romney určitou výhodu v tom, že je mezi republikány, kteří by mohli do primárek vstoupit, jediným výrazným umírněným kandidátem. Většina jeho soupeřů zastává spíše konzervativní postoje, takže se patrně soustředí hlavně na boj mezi sebou, aby se proti sobě vymezili.

Umírněnější postoj může být i Romneyho nevýhodou. V době, kdy stál v čele Massachusetts, tento stát schválil zdravotní reformu podobou té, kterou na federální úrovni prosadil americký prezident. Obamova zdravotní reforma je přitom republikánům trnem v oku a mnozí slibují, že ji v případě volebního vítězství zruší.

Proti Romneymu také může hrát jeho víra. Republikáni v jižních státech, kteří jsou převážně evangelíci, se budou podle analytiků zdráhat volit mormona.

Průzkumy ale zatím stále staví Romneyho do čela možných republikánských uchazečů o Bílý dům. Jeho podpora je výrazně vyšší než u zbývajících politiků, kteří už kandidaturu oficiálně oznámili - bývalého předsedy Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche, kongresmana Rona Paula a bývalého guvernéra Minnesoty Tima Pawlentyho. Srovnatelnou podporu jako Romney má například bývalá guvernérka Aljašky Sarah Palinová, ta ale zatím neuvedla, zda kandidovat bude.