Pátrání po původu E.coli: V podezření je Hafen-fest

Berlín - Lidí nakažených bakterií E.coli přibývá. Jejich počet podle agentury DPA již dosáhl 2 500. V Německu nákaza zabila 18 lidí, jedno další úmrtí bylo v rámci Evropy zaznamenáno ve Švédsku. Po příčině nákazy se stále pátrá. Nové stopy vedou do Hamburku a Lübecku. Podle Institutu Roberta Kocha je v podezření hlavně hamburský Hafen-fest, který se konal začátkem května. Týden poté se objevily první případy krvácivých průjmů a selhání ledvin. A dalších 17 nakažených lidí navštívilo stejnou restauraci v Lübecku.

Podle magazínu Focus Institut Roberta Kocha považuje za poměrně pravděpodobnou možnost, že se nákaza začala šířit po oslavách výročí hamburského přístavu na začátku května. Asi týden po oslavách, kterých se zúčastnilo na 1,5 milionu lidí, byli totiž v hamburské univerzitní nemocnici hospitalizováni první pacienti s průjmem. Hamburské úřady ale s odkazem na Institut Roberta Kocha posléze informace magazínu popřely. Inkubační doba infekce je v průměru tři až čtyři dny, a proto prý už jen časově nepřichází hamburské oslavy jako zdroj nákazy v úvahu.

Zdrojem nákazy možná i restaurace v Lübecku

Počet nakažených přesáhl dva tisíce (zdroj: ČT24)

Na restauraci v Lübecku upozornily regionální noviny Lübecker Nachrichten. 13. května tady večeřela skupina třiceti žen. 17 z nich pak postihl krvácivý průjem a jedna zemřela. Pro majitele podniku byl článek v novinách velký šok. „Naši zaměstnanci jedí úplně stejné jídlo, jako je to, co tu připravujeme. A nikomu nic není,“ tvrdí majitel restaurace Joachim Berger.

Podle Bergera úřady zatím v jeho restauraci nic nenašly. Ještě se však prý čeká na výsledky analýz stolice všech zaměstnanců, které by měly být k dispozici v pondělí. Skupinám, z nichž část lidí se nakazila, se prý servírovalo maso a salát. Berger nevylučuje, že mohl od dodavatelů obdržet potraviny s bakterií. Suroviny prý odebírá přes zprostředkovatele z velkoobchodu v Hamburku.

Místní ministerstvo zemědělství dnes spekulace médií o původu nákazy označilo za přehnané. Prohlásilo dále, že nemá žádné čerstvé stopy, které by potvrzovaly, že se nákaza skutečně rozšířila z lübecké restaurace.

Infekce spíše z masa než ze zeleniny

Donato Greco ze Světové zdravotnické organizace (WHO) dnes v italských novinách La Repubblica napsal, že infekce má pravděpodobně původ spíše v mase než zelenině. Bakterie se prý mohla rozšířit ze syrového nebo nedovařeného hovězího masa. On sám prý nikdy podobně nebezpečnou střevní bakterii v zelenině nebo ovoci nenašel. Německo chce boj proti nákaze zefektivnit tím, že do pondělí vytvoří internetovou platformu, přes kterou si německé úřady budou moci rychle a cíleně vyměňovat informace.

Eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele John Dalli Německu nabídl, že do Německa na pomoc vyšle experty EU. O šíření nákazy mají v pondělí na zasedání v Lucemburku jednat ministři zdravotnictví EU. Hygienici opakovaně doporučují, aby lidé dodržovali základní hygienická pravidla při přípravě pokrmů a aby nezapomínali na důkladné mytí rukou před každým jídlem a po každém použití toalety. Německé ministerstvo zdravotnictví trvá na doporučení, aby se lidé na severu Německa vyhýbali syrové zelenině, zejména okurkám, rajčatům a salátu.