Rusové vyhráli boj s požárem muničního skladu

Moskva - Ruským záchranářům se dnes podařilo uhasit plameny v obřím vojenském skladu munice v ruském Udmurtsku na řece Volze. Ze spálenišť nicméně stále stoupá dým, oznámily ruské úřady. Zůstává zde i nevybuchlá munice, kterou odstraňují ženisté. Požár si v minulých dnech vynutil evakuaci více než 30 tisíc lidí.

„V současné době byla všechna ohniska požárů, vzniklých po výbuších v arzenálu, plně lokalizována, otevřené plameny nešlehají, ze spálenišť se dýmí. Hasiči a záchranáři dokončují svou práci a chystají se v nejbližší době předat objekt zpět ministerstvu obrany,“ uvedla mluvčí udmurtské správy ministerstva pro mimořádné situace Natalja Kudrjašovová.

Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy potrvá rok, než se základnu podaří uvést do původního stavu, protože na místě zůstává množství nevybuchlé munice. Jen dnes tu ženisté našli více než 700 nebezpečných předmětů.

Obyvatelé se mohou vracet do svých domovů

Do okolních vsí se nicméně už smělo vrátit civilní obyvatelstvo, ale zatím bez dětí. V obcích funguje dodávka vody a elektřiny, pracuje se na obnově připojení plynu. Hmotné škody se upřesňují.

Udmurtské úřady do evakuovaných vsí vyslaly na pět stovek policistů, aby zabránili loupežím. V sobotu strážci zákona zatkli sedm lidí, případy drancování však byly ojedinělé.

Ošetřit podle udmurtského ministerstva zdravotnictví potřebovalo více než 100 lidí, z nichž 48 muselo být hospitalizováno – 15 se zraněním a dalších 33 kvůli stresu a zhoršení chronických nemocí. Nyní v nemocnicích zůstává 42 pacientů. Psychologové poskytli pomoc více než 2 000 lidí. Již dříve udmurtské úřady oznámily úmrtí dvou starších osob, údajně v důsledku srdečního selhání způsobeného rozrušením.

Příčiny požáru zůstávají nejasné

Na likvidaci požáru se podílelo více než 1 300 hasičů a záchranářů s 232 kusy hasičské techniky, včetně tří tanků. Protipožární letouny a vrtulníky, které už operaci završily, svrhly na plameny více než 2 200 tun vody.

Příčina požáru, který se postupně zmocnil dvou desítek muničních skladů se 170 000 dělostřeleckými granáty a raketami, ještě nebyla oficiálně zjištěna. Neoficiálně se hovoří o nedopalku či elektrickém zkratu.

Ve vojenském objektu podle listu Kommersant panoval „naprostý chaos a nepořádek“, porušovala se veškerá pravidla a vojáci nebyli náležitě vycvičeni. Sklady se chystaly na přestěhování do větší vzdálenosti od obydlených míst. Prý je čirá náhoda, že při neštěstí neutrpěl žádný ze tří stovek narychlo převelených vojáků, kterým do konce armádní služby zbýval měsíc. Po vypuknutí požáru byli odvedenci evakuováni a na místě zůstali jen profesionální vojáci.

Prezident Dmitrij Medvěděv hned v pátek naznačil, že kvůli neštěstí v Udmurtsku lze brzy čekat vlnu sesazování odpovědných armádních velitelů. Podle agentury ITAR-TASS se ministerstvo obrany chystá propustit náčelníka hlavní dělostřelecké a raketové správy, zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu a velitele vojenských arzenálů v Udmurtsku a v Baškortostánu, kde se požáry a výbuchy uskladněné munice nyní a koncem května odehrály. „Areál v Udmurtsku po zničení dvou třetin skladů s municí, jakož i téměř shořelý muniční areál v Baškortostánu nebudou obnoveny a budou zlikvidovány. Jejich velení bude propuštěno z armády za nedbalé plnění služebních povinností,“ uvedla agentura.