Americký letoun zabil v Pákistánu 17 ozbrojenců

Islámábád - Nejméně 17 ozbrojenců bylo údajně zabito při náletu dvou amerických bezpilotních letounů na severozápadní Pákistán. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na pákistánskou rozvědku. Podle jejích informací zasáhly rakety odpálené z amerických letounů komplex ozbrojenců a nedaleký islámský seminář v horách v etnické paštunské oblasti Jižní Vazíristán. Mezi zabitými je i sedm cizinců, neexistuje ale způsob, jakým nezávisle ověřit počet obětí.

Pákistánská armáda v Jižním Vazíristánu spustila v roce 2009 velkou ofenzivu proti místní odnoži radikálního povstaleckého hnutí Tálibán. Rovněž přinutila mnoho z nich k útěku do sousedního Severního Vazíristánu.

Neklidný severozápad Pákistánu, který sousedí s Afghánistánem, je baštou Tálibánu a al-Káidy. V roce 2007 na popud vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina pákistánská odnož Tálibánu vyhlásila džihád Islámábádu. Při téměř 500 následných útocích bylo v Pákistánu zabito více než čtyři tisíce lidí. Povstalci nyní navíc přísahali pomstít smrt Usámy bin Ládina, kterého v jeho úkrytu v pákistánském Abbottabádu 2. května zabilo speciální komando americké armády.

Nálety amerických bezpilotních letounů jsou v Pákistánu krajně nepopulární, protože při nich umírají civilisté, a navíc jsou vnímány jako narušení pákistánské svrchovanosti. Pákistánští oficiální činitelé je kritizují, ale analytici předpokládají, že k nim dochází s tichým souhlasem Islámábádu. Cílené nálety jsou navíc poměrně účinné. V pátek byl při jednom z nich údajně zabit významný činitel teroristické sítě al-Káida Iljas Kašmírí, za jehož nalezení Washington sliboval odměnu až pět milionů dolarů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24