Bulharsko láká na moře, procházky v horách i lyžování

Varna - Pokud vás láká dovolená u moře, ale v Řecku je na vás moc horko, Bulharsko pro vás bude ideální destinací. Vzhledem ke své poloze totiž tvoří klimatický předěl mezi mírným a subtropickým středomořským klimatem. Země však nabízí mnohem více než písečné pláže na 350 kilometrů dlouhém pobřeží Černého moře. Hory, které pokrývají polovinu území Bulharska, přímo vybízejí k procházkám a zimním radovánkám.

Černé moře turisty osvěží až do poloviny září, pak už je jen pro otužilé

O rozmanité klima se stará především pohoří Stará Planina, které se zemí táhne z východu na západ. Na severu se tak setkáte s chladnými zimami a dusnými léty, jih zase láká na mírnější zimní počasí. Podobně jako v Česku si Bulhaři mohou vychutnat všechna čtyři roční období. Většina turistů sem však míří v létě. Láká je totiž koupání v Černém moři, které není tak slané jako moře Středozemní.

Turbulence (zdroj: ČT24)

U bulharského moře je třeba počítat s mírnějšími teplotami, než nabízejí jižněji položená letoviska u Středozemního moře. V nejteplejších měsících, tedy v červenci a srpnu, se rtuť teploměru blíží ke třicítce. V noci zůstává pod 20 stupni. Prší jen pár dnů v měsíci. Když ale prší, tak pořádně. Letní srážky totiž přinášejí především bouřkové mraky. Když ale zrovna neprší, slunce vydrží svítit dlouho, a turistům tak dopřává až deset hodin, během kterých si mohou denně vychutnávat opalování.

Středozemí láká na překrásné scenérie a dobré víno

Za návštěvu v Bulharsku stojí nejen černomořské pobřeží, ale rozhodně i vnitrozemí. Tady ale horko nečekejte. Například v hlavním městě Sofii, které leží hluboko ve vnitrozemí, panuje kontinentální podnebí. Navíc leží poměrně vysoko - v nadmořské výšce 550 metrů. V létě tak bude v Sofii teplo, v zimě naopak mohou výjimečně teploty klesnout i pod minus 15 stupňů. Občas i sněží.

Podobně rozsáhlou paletu počasí nabízí i pohoří Stará planina s velkým množstvím nádherných údolí a kopců. Sem si rozhodně vezměte nepromokavou bundu, pevnou obuv a připravte se na nečekané. Slunečné chvíle totiž může během okamžiku vystřídat oblačnost, déšť i mlha.

Bulharsko se však kromě své přírodní krásy proslavilo i pěstováním ovoce a vína, pro které má velmi příznivé podmínky. Kdo by neznal bulharská kvalitní červená vína? Slavná je například proslulá odrůda Mavrud, která se pěstuje v Thrácké nížině.

Dalším symbolem Bulharska jsou růže. Tyto květiny se pěstují především v Údolí růží mezi pohořími Stará Planina a Sredna Gora. Pokud chcete zažít údolí v rozkvětu, je třeba vyrazit právě teď, na přelomu května a června, kdy se celé údolí vyzdobí nádhernými barvami.

Bulharsko je i rájem lyžařů

Ani zima není v Bulharsku nehostinná. Naopak, země láká lyžaře z celého světa na velké množství lyžařských středisek, hlavně v pohořích Rodopy a Rila. Tato místa v zimě nabízejí nízké teploty a zároveň nadprůměrný počet slunečných dnů. Sníh obvykle napadne na začátku listopadu a drží se až do dubna.

Bulharsko zkrátka nabízí pro každého něco a rozhodně stojí za návštěvu. A to nejenom kvůli pestré paletě počasí.

  • Teploty vzduchu na pobřeží Černého moře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2614/261393.jpg
  • Teplota Černého moře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2614/261385.jpg
  • Národní park Pirin zdroj: http://www.unesco.org/new/en/unesco/ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1841/184048.jpg
  • Bulharsko autor: ČT24, zdroj: http://images.google.cz/images?hl=cs&lr=&um=1&q=bu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1032/103106.jpg
  • Bulharsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100252.jpg
  • Lyžování v Bulharsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2615/261406.jpg