Kvůli požárům v Arizoně evakuováno už 3500 lidí

Phoenix - Až 3500 lidí bylo evakuováno před požáry, které desátým dnem zuří ve východní Arizoně. Plameny zde spálily více než 1500 kilometrů čtverečních a přiblížily se k dvěma městům u hranice s Novým Mexikem. Nejhorší je situace v severovýchodní Arizoně, kde největší z požárů spálil území o rozloze 1260 kilometrů čtverečních. Požáry jsou údajně druhé největší v historii Arizony a tamní guvernérka Jan Brewerová kvůli nim vyhlásila stav nouze. Do boje s plameny je nasazeno na 2500 hasičů, zatím se jim ale nepodařilo šíření ohně zastavit.

Kouř z požáru se začal šířit i do sousedního Nového Mexika, kde úřady varovaly obyvatele před zhoršenou kvalitou vzduchu. Kvůli dýmu muselo být odkloněno několik letadel, která směřovala do novomexického města Albuquerque. Hrozí, že plameny se kvůli větru rozšíří dál na severozápad k obcím Springerville a Eagar. Odtud bylo v úterý odpoledne evakuováno kolem 500 lidí. Asi 2000 obyvatelům byla evakuace podle agentury AP nařízena.

Podle úřadů zatím nebyl v souvislosti s ohněm nikdo vážně zraněn. Hasiči také zřejmě odhalili příčinu požáru - podle předběžných závěrů ho způsobil špatně uhašený a opuštěný oheň, který si někdo rozdělal ve svém tábořišti.

S plameny se potýkají i další části Arizony. Hasiči se snaží zastavit šíření dvou požárů, z nichž jeden spálil území o rozloze asi 420 kilometrů čtverečních, druhý 150 kilometrů čtverečních. Meteorologové varují, že počasí v nejbližších dnech hasičům nepomůže. Nadále má být sucho a má také vydržet vítr, který přispívá k šíření plamenů.