OSN připraví plán boje proti AIDS

New York - V New Yorku dnes začíná setkání OSN, které má vytyčit způsob boje proti AIDS do roku 2015. Klíčovým bodem schůzky bude otázka, zda konkrétně stanovit, pro kolik lidí má být dostupná léčba. Žádný podobný cíl nepůjde splnit, aniž by se našly další peníze na koupi léků poté, co finance od dárcovských zemí loni poklesly - vůbec poprvé za celou dobu boje proti viru HIV. Setkání potrvá do pátku, účastní se ho mimo jiné hlavy afrických a asijských států.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Dušan Neumann, dnes je ve světě registrováno téměř 34 milionů infikovaných, z toho se jen necelým šesti milionům dostává léčby. Jen v roce 2009 přibylo 2,5 milionů nemocných. Velké procento infikovaných tvoří obyvatelé subsaharské Afriky. Prostředky věnované na léčení stouply za posledních 10 let desetkrát - z 1,6 miliardy dolarů v roce 2001 na loňských 15,6 miliardy. Celkem na tuto nemoc zemřelo na 30 milionů lidí, od roku 1981 se virem HIV nakazilo více než 60 milionů lidí.

Díky stále účinnějším antivirotikům se daří prodloužit život nakažených osob. Pro velký počet z nich ale zvláště ve třetím světě zůstávají potřebné léky stále nedostupné. Epidemii je dnes možné dostat pod kontrolu, vyžadovalo by to ale zvýšené výdaje v době, kdy celý svět v krizi šetří. Nová studie přitom potvrdila, že léky proti AIDS známé jako antiretroviry nejen vrací zdraví lidí nakažených virem HIV, ale také je činí mnohem méně nakažlivé. V porovnání s těmi, kdo léky neberou, studie zjistila, že u osob podstupujících léčbu je o více než 96 procent nižší pravděpodobnost, že virus přenesou na své sexuální partnery.

Telefonát Dušana Neumanna (zdroj: ČT24)
Vývoj počtu nemocných AIDS ve světě
Zdroj: ČT24