Kosovo má dost blokády a zdaní srbské produkty

Priština - Kosovo zavede desetiprocentní daň na zboží ze Srbska a Bosny. Chce tak tyto země donutit, aby přestaly blokovat vývoz z Kosova. Řekla to dnes kosovská ministryně obchodu. Srbská blokáda kosovské výrobky a produkty zdražuje a znevýhodňuje, tvrdí ministryně. Jestli se i po zavedení daně Bělehrad a Sarajevo nedohodnou s Prištinou, jejich zboží kosovskou hranicí neprojde.

Kosovo má už srbské a bosenské blokády dost. Bělehrad zakázal po odtržení své někdejší provincie dovoz jakéhokoli zboží z Kosova, srbské úřady navíc nepustí přes hranice nikoho s kosovským pasem nebo kosovskou registrační značkou na autě. Podobně je tomu i na bosneské straně.

Proto chce ministryně obchodu donutit Srbsko a Bosnu k ústupkům. „Nejprve zavedeme na nějaký čas 10procentní daň, pokud se nic nezmění, zakážeme všechno, co přijde ze Srbska a Bosny,“ prohlásila. „Celní daň bude zavedena od poloviny června,“ dodala. 

Blokáda dvou okolních zemí přivedla některé kosovské producenty ke krachu, další musejí své zboží komplikovaně vyvážet přes Makedonii, Černou Horu nebo Albánii. A to je jak dražší, tak i časově náročnější. Navíc blokáda brzdí rozvoj kosovského obchodu.