Severoatlantická aliance zeštíhlí

Brusel - Ministři obrany zemí Severoatlantické aliance se ve středu večer na zasedání v Bruselu dohodli na zeštíhlení velitelských struktur NATO. Sníží se počet velitelství a velitelů i množství aliančních agentur. Cílem reformy je uspořit a zefektivnit fungování aliance.

„Některá velitelství budou uzavřena, jiná se přemístí nebo svou roli změní,“ uvedl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Jeho původní návrhy počítaly se snížením počtu hlavních základen z jedenácti na sedm.

S novou velitelskou strukturou se sníží počet lidí v různých štábech ze 13 000 tabulkových postů (ne všechny nyní byly obsazeny) na necelých devět tisíc (8 800). „Budou si prostě muset hledat práci, tak to prostě je, když se zeštíhluje,“ řekl o rušených velitelských postech český ministr obrany Alexandr Vondra. Množství aliančních agentur by pak mělo poklesnout ze 14 na tři.

NATO zeštíhlí (zdroj: ČT24)

Ze stávajících velkých velitelství, která se zruší, jde například o velení v německém Heidelbergu nebo o velení pozemních sil v Madridu. „O něco přišla i Itálie, Řecko a Portugalsko,“ dodal Vondra.

Český ministr už před jednáním podotkl, že právě v otázce redukce a reformy velitelství a agentur čeká nejtěžší debatu. „Když některé státy čelí rozhodnutí, že přijdou o něco, co možná není ani tak důležité, ale je to otázka jejich prestiže v těch mezinárodních vztazích, tak to jsou ta nejobtížnější rozhodnutí,“ prohlásil.

Česká republika má v rámci aliančních velitelství komunikační modul, který je umístěn v Lipníku nad Bečvou a jenž spadá pod jedno z polských velitelství. „To se nám podařilo uchránit. My jsme spokojeni, protože o nic nepřicházíme,“ prohlásil český ministr. Vojenská terminologie výrazem „modul“ označuje soubor zařízení, která zajišťují komunikaci mezi vojáky v akci a nejrůznějšími stupni velení.