Požár v Arizoně se nedá zastavit, přeje mu počasí

Phoenix - Úřady v americké Arizoně musely kvůli požáru evakuovat další dvě města. Oheň, který v oblasti zuří jedenáctým dnem, už z domovů vyhnal přes deset tisíc lidí. Plameny navíc spálily víc než 1 500 čtverečních kilometrů. Scenérie země působí spíš jako z amerického westernu – ulice jsou prázdné a domy opuštěné. Plameny teď míří na západ do Nového Mexika.

„Toto místo postavil můj otec. Mám to tady moc rád. A teď přijde něco takového,“ řekl obyvatel Eagaru Dave Hunt. Oheň se ani po jedenácti dnech nedaří zastavit. V Novém Mexiku už úřady varovaly před kouřem a lidé se bojí, že oheň vyžene i je. Guvernérka Arizony vyhlásila stav nouze.

Podle meteorologů počasí hasičům práci neulehčí. Má trvat sucho a vydržet by měl i vítr, který plameny žene dál. „Spousta lidí prochází celou oblast a nedělá nic jiného, než že hledá nové plameny a snaží se je ihned zastavit,“ podotkl Jim Whittington. Hasiči už přišli na to, co druhý největší požár v historii Arizony způsobilo. Pravděpodobně šlo o špatně uhašený a opuštěný oheň, který si někdo rozdělal ve svém tábořišti.

V Arizoně se evakuovaly další dvě města (zdroj: ČT24)