Turci volí, Erdogan slaví už předem

Ankara – Turecko, klíčová země na hranicích Evropy, dnes volí nový parlament. Vítězství a třetí volební období má už teď jisté současný premiér Recep Tayyip Erdogan. Jedním z jeho hlavních předvolebních trumfů je prosperita – turecká ekonomika roste skoro stejným tempem jako ta čínská nebo indická.

V centru Istanbulu vyrostly luxusní byty s výhledem na Bospor. Nejlevnější metr čtvereční v přepočtu asi za 100 000 korun. Kdo má zájem, musí spěchat. „Zájemci byty skupovali už během stavby a už teď na nich vydělali zhruba 20 procent původní investice,“ popisuje člen vedení developerské společnosti Murat Akpinar.

Zatímco Evropa slaví každou desetinku procenta růstu a snaží se zachránit euro, turecká ekonomika loni vzrostla skoro o 9 procent a roste dál. A spolu s ní i podobné projekty. A také chuť Turků utrácet, půjčovat si a investovat.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Premiér Erdogan chce všechny developery překonat - ke stému výročí turecké republiky, na rok 2023, slibuje Istanbulu třetí most přes Bospor či 2 nová městská centra. Přerod země v 17. největší ekonomiku světa je hlavní důvod, proč klíčová otázka nedělních voleb zní - jak drtivě je vyhraje právě současný premiér?

„Téhle vládě se nedá upřít jeden úspěch: přesvědčila investory, že Turecko je bezpečné, že tu mohou dosahovat zisků, které neohrozí politická nestabilita,“ uvažuje ekonom z Istanbulské univerzity Mehmet Altan.

Zatímco se politici v Berlíně, Paříži či Bruselu dohadují, zda je Turecko dost evropské, země mezi dvěma kontinenty už dávno na západ nehledí s prosebným výrazem. Téma vstupu do Evropské unie se v kampani skoro neobjevilo. „Turecko je dost silná země. Členství v EU nepotřebuje. Myslím, že je úplně jedno, jestli do unie vstoupí nebo ne,“ myslí si Murat Akpinar.

Dynamický rozvoj Ankary
Zdroj: ČT24