Při explozi v pákistánském Péšáváru zahynulo 35 osob

Péšávar - V Péšávaru na severozápadě Pákistánu v noci na dnešek explodovaly krátce po sobě dvě bomby v rušné části města. Útok si vyžádal 35 obětí a dalších téměř 90 osob bylo zraněno, z toho 21 vážně. S odvoláním na policii o tom informovala agentura AFP. „Nejméně 35 lidí zahynulo a více než 80 bylo zraněno,“ řekl agentuře představitel místní policie.

K útoku došlo na péšávarském Chajbarském trhu, kde jsou kromě obchodů místních trhovců i hotely a studentské koleje. „Obě exploze přišly asi čtyři minuty po sobě. První byla menší, a když se lidé seskupili kolem místa výbuchu, došlo ke druhé explozi, velmi silné, která si vyžádala životy a značné škody,“ řekl policista.

Podle všeobecného mínění jsou za útokem bojovníci Talibanu, ale vedení tohoto extremistického hnutí odpovědnost za výbuchy odmítlo. „Neútočíme na nevinné lidi, je to špinavá práce cizích rozvědek,“ řekl AFP mluvčí pákistánského Talibanu Esanulláh Esan. „Cílem našich útoků jsou bezpečnostní složky, vláda a lidé, kteří je podporují,“ dodal.

První trhavina explodovala v koupelně jednoho z hotelů, druhou na svém těle odpálil sebevražedný atentátník na motocyklu. Mezi oběťmi výbuchu jsou dva novináři pracující pro pákistánské deníky Pakistan Today a The News vycházející v angličtině.

Neklidný severozápad Pákistánu, který sousedí s Afghánistánem, je baštou Talibanu a Al-Káidy. V roce 2007 na popud vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina pákistánská odnož Talibanu vyhlásila džihád (islámskou svatou válku) Islámábádu. Při téměř 500 následných útocích bylo v Pákistánu zabito více než 4 400 lidí.