Němečtí odborníci: Nákaza nebude bez následků

Berlín - Počet obětí střevní bakterie EHEC v Německu vzrostl o dva na 34 a i se zesnulou Švédkou si bakterie vyžádala 35 obětí. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že nákaza nebo podezření na ni se objevila dohromady u 3 255 osob. Němečtí odborníci se obávají těžkých a možná doživotních zdravotních následků u osob, u nichž se nákaza enterohemoragické E.coli projevila. Prohlásil to pro dnešní německý list Bild am Sonnteg Karl Lauterbach, odborník na zdravotnictví z nejsilnější opoziční strany SPD. Varoval také, že infekce touto bakterií se může často opakovat, a to i v Německu.

Německý Institut Roberta Kocha (RKI) dnes oznámil, že na infekci zemřeli další dva lidé. K obětem však žádné podrobnosti nesdělil. Německá vláda věří, že epidemie se už nezhorší. Z 34 německých obětí 22 pacientů podlehlo zákeřnému hemolyticko-uremickému syndromu (HUS) chudokrevnosti a selhávání ledvin. Podle WHO trpí HUS v Německu 773 osob a celkově 812.

Světová organizace kromě toho uvádí, že potvrzených a nepotvrzených případů napadení zmutovanou bakterií je dohromady 3 255 v 16 zemích včetně České republiky, kde byla nákaza zjištěna u americké turistky, která přijela z Německa. WHO konstatovala, že až na pět výjimek se vazba na německý původ nakažení potvrdila u všech pacientů.

Německo se bojí důsledků epidemie

Německo se nyní obává především důsledkům epidemie. „Asi 100 pacientům EHEC nemoc natolik poškodila jejich orgány, že budou potřebovat transplantaci od dárce nebo doživotně chodit na dialýzu,“ uvedl Karl Lauterbach pro deník Bild a varoval před dalšími infekčními vlnami. „Zárodky EHEC jsou všude ve světě na vzestupu. Také v Německu může v budoucnu docházet stále častěji k infekcím tohoto typu,“ zdůraznil.

Vyšetřovatelé mezitím získali nové důkazy, že se nákaza rozšířila na klíčcích pěstovaných na farmě v dolnosaském Bienenbüttelu. Již dříve bylo oznámeno, že dvě další zaměstnankyně farmy onemocněly na bakterii EHEC.

Německo čekají kontroly klíčků

„Požádala jsem zemské orgány, aby v celém Německu zkontrolovaly producenty a dovozce rostlinných klíčků,“ uvedla německá ministryně pro spotřebitele Ilse Aignerová. „Zahrnuti musí být pochopitelně i dovozci semen ze zahraničí,“ dodala s tím, že bude usilovat o zavedení přísnějších předpisů pro jejich klíčení.

Také Německý ústav pro vyhodnocování rizik (BfR) potvrdil, že bakterie zjištěné u těchto pacientek jsou přesně typu O104:H4, který vyvolal dosavadní vlnu nákazy, hlavně v Německu. Zatím však není jasná cesta, kterou nakažené výhonky absolvovaly z Dolního Saska do Severního Porýní–Westfálska, kde se nakazilo nejvíce lidí.

Zeleninové výhonky
Zdroj: ČT24