Kaddáfího krvavá šachová partie stále nekončí

Tripolis - Německo a Spojené arabské emiráty uznaly libyjské povstalce jako jediného legitimního zástupce tamního lidu. Emiráty brzy v Benghází otevřou svůj úřad. V Libyi se ale dál bojuje. Libyjští povstalci dnes prorazili obklíčení Misuráty, po tuhých bojích se jim podařilo bojovou linii posunout asi o deset kilometrů na západ. A povstalci chtějí táhnout dál, do zítra plánují dojít do města Zlitán. Libyjský vůdce se mezitím objevil v televizi, jak hraje šachy s předsedou Mezinárodní šachové federace Rusem Kirsanem Iljumžinovem.

Povstalci mají dnes úspěšný den. Podařilo se jim dobýt vládní zbrojní sklad. Dostali navíc nové zbraně z Benghází. V Misurátě se jim podařilo posunout bojovou frontu do vzdálenosti 30 kilometrů od města. A to i přesto, že vládní vojska jejich pozice tvrdě ostřelují. Na místě je mnoho zraněných, kteří putují zpět do Misuráty do nemocnice.

A rebelové mají i další smělé cíle. Do zítra chtějí postoupit do města Ziltán. Tady probíhají od minulého týdne boje. Město kontrolují vládní vojska, rebelové ale očekávají, že obyvatelé města povstanou proti Kaddáfího vojskům sami.

V Libyi se dál bojuje (zdroj: ČT24)

V operacích pokračovaly i jednotky NATO, jejichž letouny ostřelovaly Tripolis a jeho okolí. Kaddáfí dnes odmítl tureckou nabídku na garantovaný odchod do exilu. Libyjská vláda také provezla zahraniční novináře Závíjí na důkaz toho, že ji má plně pod kontrolou. Město ale připomínalo spíš opuštěné kulisy. Libyjský režim se dále snaží svět přesvědčit, že v zemi je všechno v pořádku, a na odiv dává jakékoli znamení podpory. Státní televize odvysílala záběry, na kterých Kaddáfí hraje šachy s předsedou Mezinárodní šachové federace Rusem Kirsanem Iljumžinovem. Partie skončila remízou.

Během partie, která se konala v jedné z vládních budov v Tripolisu, si oba muži i popovídali. „Řekl, že Libye je zemí jeho předků a nikdy ji neopustí. Choval se normálně, nebyl nijak nervózní, i když vnímá situaci, v níž se ocitl,“ popsal Kaddáfího chování šéf FIDE.

Multimilionář z ruské Kalmycké republiky stojí v čele FIDE od roku 1995 a je považován za jednu z nejkontroverznějších postav v historii šachu. Iljumžinov šokuje například tvrzením, že se setkal s mimozemšťany ve žlutých skafandrech, kteří ho vzali na palubu svého vesmírného korábu. Iljumžinov nedávno v ruském rozhlase uvedl, že připravuje velký mezinárodní šachový turnaj na 1. října v Tripolisu. Vyjádřil přesvědčení, že do té doby se situace v Libyi zklidní.

Z Libye mezitím utíkají před násilím další lidé. Od počátku konfliktu, který si podle OSN zřejmě vyžádal několik tisíc obětí, uprchlo už téměř 900 tisíc Libyjců.

Emiráty a Německo uznaly povstaleckou radu

Povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC) uznaly jako oficiálního zástupce Libye Spojené arabské emiráty. Uznání a pomoc při operacích Severoatlantické aliance nabídl z arabských zemí už předtím Katar. „Vlády v těchto dvou zemích mají daleko k demokraciím. Jsou jako z doby kamenné,“ prohlásil mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím.

Také Německo dnes jako 13. země uznalo NTC jako legitimního představitele libyjského lidu. U příležitosti dnešní nečekané návštěvy šéfa německé diplomacie Guida Westerwelleho v zemi to po setkání s německou delegací řekl místopředseda NTC. Westerwelle podle něj prohlásil, že přijel do země podpořit libyjskou revoluci.

Přechodnou národní radu v Benghází již předtím vedle Kataru uznaly Francie, Británie, Itálie, Gambie, Malta, Jordánsko, Senegal, Španělsko, Austrálie a USA.

  • Muammar Kaddáfí hraje šachy s Rusem Kirsanem Iljumžinovem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263177.jpg
  • Libyjští povstalci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263175.jpg