Erdogan v Turecku vítězí, slibuje ale pokoru

Ankara - Většinu v tureckém parlamentu obhájila v nedělních volbách vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Získala 50 procent hlasů. K tomu, aby předseda vlády mohl prosadit chystané změny ústavy, jich ale potřeboval dvě třetiny. Teď ho proto čeká vyjednávání s opozicí. Do premiérského křesla usedne Erdogan potřetí; přes výraznost svého vítězství slíbil pokoru a spolupráci se soupeři.

AKP získala podle předběžných výsledků 49,9 procenta hlasů a 326 z 550 poslaneckých křesel. Je to o pět méně, než měla dosud. Neuspěla tak ve snaze získat dvoutřetinovou většinu, kterou by potřebovala, aby mohla sama prosadit slibovanou ústavní reformu. Zároveň je pod hranicí 330 křesel, kterou by potřebovala, aby se mohla pokusit reformu prosadit referendem. Kromě AKP se do parlamentu dostali už jen kandidáti Lidové republikánské strany a Strany národní akce a také 36 kandidátů, které vyslaly do voleb jako nezávislé kurdské strany.

Právě kurdská otázka je jedna z hlavních, které bude příští Erdoganova vláda muset řešit. Konflikt s ozbrojenými kurdskými separatisty si od roku 1984 vyžádal už přes 40 tisíc životů. Očekává se, že se Erdogan také pokusí oživit komplikované jednání o přijetí Turecka do Evropské unie. Někteří její významní členové se stále stavějí proti němu.

Erdogan obhájil většinu v parlamentu (zdroj: ČT24)

Recep Tayyip Erdogan:

„Turecký lid nám ve volbách nedal jenom šanci vládnout zemi, ale postavil před nás úkol: Novou ústavu. Voliči nám dali najevo, že si přejí, aby ústava vznikla na základě širšího konsensu.“

Turecká ústava je z roku 1980 – z doby po vojenském převratu. Erdogan tvrdí, že novým textem chce v zemi prohloubit demokracii. Rád by také Turecko viděl jako hlas Blízkého východu a všech muslimů. „Věřte mi: stejně jako Istanbul vyhrálo i Sarajevo, stejně jako Ankara vyhrál i Damašek a stejně jako Dijarbakir vyhrál i Jeruzalém,“ prohlásil staronový ministerský předseda.

Volební oslavy poznamenal výbuch

Při oslavách úspěchu nezávislých kurdských kandidátů zranil v neděli krátce před půlnocí výbuch pumy v provincii Şirnak 11 lidí, z toho šest těžce. K výbuchu se zatím nikdo nepřihlásil.

Náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon dnes označil výsledky tureckých voleb za „příležitost otevřít novou stránku“ ve vztazích mezi oběma zeměmi, které se v poslední době prudce zhoršily. Zvlášť se na nich odrazil loňský incident, při němž izraelské komando zabilo devět tureckých účastníků mise vezoucí humanitární pomoc do Izraelem okupovaného palestinského pásma Gazy. Na vítězství AKP dnes reagovaly posílením také finanční trhy.