Polští piloti se budou učit od Američanů

Varšava - V Polsku budou od konce příštího roku poprvé trvale působit američtí vojáci. Půjde o asi dvacetičlennou obsluhu amerických stíhaček F-16 a nákladních letounů Hercules, jejichž piloti budou cvičit společně s polskými letci. Memorandum o porozumění dnes ve Varšavě podepsal polský ministr obrany Bogdan Klich a americký velvyslanec v Polsku Lee Feinstein.

Americká letadla určená pro výcvik nebudou v Polsku nastálo. Polští piloti na nich budou od roku 2013 se svými americkými kolegy trénovat čtyřikrát za rok. V současnosti Poláci jezdí na výcvik do Spojených států, létání se stíhačkami F-16 ale cvičí také s jinými piloty ze zemí NATO ve Španělsku, Belgii a Francii.

Cvičení se v Polsku budou konat na třech leteckých základnách, kde má polská armáda vlastní stíhačky F-16. Američtí vojáci zůstanou na jedné z nich, nejčastěji se v této souvislosti mluví o středopolském městě Lask.

Původně se očekávalo, že Polsko a Spojené státy dohodu o spolupráci svých vzdušných sil podepíšou už během nedávné návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy ve Varšavě, do té doby se ale nepodařilo jednání završit.