Američtí lékaři léčí nádory ultrazvukem

Virginie - Úspěšnou operaci nádoru dělohy provedli američtí lékaři z univerzitní nemocnice ve Virginii. Šlo přitom o unikátní zákrok, dokázali totiž nádor odstranit ultrazvukem. Zatím se tak ale daří operovat pouze nerakovinotvorné nádory. Pokud se nová metoda osvědčí, chtějí ji odborníci využít i při léčbě dalších nemocí.

Stephanie Smallová nikdy nezapomene na den, kdy se dozvěděla, že nemůže mít děti. Žena trpěla silnými bolestmi břicha. Lékaři objevili rostoucí nádor v děloze. Chirurgické vyříznutí ale odmítli, místo skalpelu teď použili zvukové vlny.

„Je to způsob léčby, při které nevystavujeme pacienta záření ani neřežeme do jeho těla. Je to obrovský a zásadní objev,“ komentuje to Alan Matsumoto z univerzitní nemocnice ve Virgnii.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Magnetická rezonance zobrazí přesné místo nádoru. Lékaři pak do něj pouští zvukové vlny. Jejich silná energie nádor postupně zničí. Podobně jako sluneční paprsek přes lupu propálí list. „V podstatě je to jako ve filmech Jamese Bonda - namíří a odpráskne cíl,“ vysvětluje doktor Matsumoto.

Operace Stephanie byla úspěšná, nádor se po zákroku výrazně zmenšil. Ve světě se teď novou metodou léčí kolem 7 tisíc pacientek s nádorem dělohy. U devadesáti procent příznaky zmizely. Američtí vědci už zkoumají, jestli by se ultrazvukem mohla léčit i další onemocnění - například epilepsie, prostata, Parkinsonova nemoc nebo dokonce i rakovina.