CIA je podezřelá z válečných zločinů

New York - Ve Spojených státech začalo vyšetřování možných válečných zločinů v neblaze proslulé irácké věznici Abú Ghrajb, ze kterých je podezřelá americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). Federální žalobce John Durham vydal soudní obsílku, podle níž si nyní federální velká porota předvolává svědky při vyšetřování válečných zločinů, mučení a dalších trestných činů.

Středobodem případu je smrt iráckého vězně Manadila Džamadího zabitého Američany, který je také známý jako ledový muž. Američané jej totiž zabalili do ledu, když se snažili, aby - jak píše časopis Time- „nevypadal tolik mrtvý“. Fotografie zabitého, nad nímž pózoval se vztyčeným palcem americký voják Charles Graner, obletěla svět.

Terčem vyšetřování je údajně zaměstnanec CIA Mark Swanner, jenž zabitého vyslýchal těsně před smrtí. Swanner již dříve uvedl, že Džamadímu nijak neublížil. V případu oficiálně kvalifikovaném jako vražda byl obviněn pouze jeden příslušník amerických speciálních jednotek. Obvinění ale byl zproštěn.

Americký internetový deník Politico napsal, že pokud nakonec žalobci někoho obviní z válečných zločinů, mohlo by to být výbušné téma na politické scéně. Bývalý senátor Rick Santorum usilující o republikánskou nominaci na prezidenta již vyzval k zastavení vyšetřování. Podle něj jde o politické stíhání.

Za týrání vězňů potrestáno 11 vojáků

Skandál s týráním Iráčanů zadržovaných Američany ve věznici Abú Ghrajb vypuknul v roce 2004. Před soudem kvůli němu stanulo 11 vojáků. Většina vinu přiznala, takže jejich tresty byly nízké - od propuštění z armády po deset let vězení. Obžalovaní původně poukazovali na to, že pouze plnili příkazy nadřízených a připravovali Iráčany k výslechům. Nikdo z vyšších velitelů odsouzen nebyl.

Generální inspektor CIA údajně znovu otevřel vyšetřování dalšího případu z éry bývalého prezidenta George Bushe mladšího, který na zpravodajskou službu vrhá špatné světlo. V roce 2003 agenti CIA zatkli německého občana na dovolené, kterého podezřívali z vazeb na al-Káidu, a převezli ho do tajného vězení. Později se ale ukázalo, že muž nebyl tím, koho hledali. Případ vyvolal značné diplomatické rozpaky.