Budoucnost navigace – ve 3D na přístrojovou desku

Boston – Společnosti MIT a Senseable City Lab z amerického Bostonu společně vyvinuly navigaci budoucnosti. 3D obraz okolí se promítá rovnou na přístrojovou desku. Systém je interaktivní, a dokonce zná řidiče auta, jeho zvyky a reaguje na aktuální situaci ve městě. Proplétání ulicemi by tak mělo být snazší i zábavnější.

Z navigace se stal takzvaný integrovaný asistent jízdy, který například pozná, že řidič potřebuje šálek kávy, umí ho i objednat a auto k němu navést. Všechny informace zpracovává v reálném čase. Podle vývojářů brzy nahradí běžné navigace.

První verze přístroje byl robot, který vypočítal profil řidiče, učil se jeho zvyky a dokázal sám navrhnout možné cíle. Nová verze už to umí přímo z přístrojové desky a pomocí 3D map zásobuje řidiče všemi dostupnými daty od dopravních až třeba po status jeho nejlepších přátel na sociálních sítích. Systém se ovládá jednoduše gestem ruky nebo prstem. „V minulosti lidé často městem jezdili dobrodružně, na přístrojovou desku rozložili mapu a snažili se podle ní někam dostat. To je dost nebezpečné. Náš systém je sice podobný, ale nespadne pod nohy, neohrožuje, pomáhá,“ tvrdí jeden z vývojářů Christian Kloeckl.

Budoucnost navigace (zdroj: ČT24)

Města jsou dnes bombardována informacemi všeho druhu, podle inženýrů ale dokáže systém vybrat jen ty důležité, podle preferencí řidiče. Nedokáže ale poznat přání dalších lidí v autě. „Systém má schopnost pochopit, kdo je řidič, vytvořit jeho odpovídající profil. Že má manželka vždy pravdu, zatím neví,“ dodává šéf projektu Assaf Biederman. S tím, že by systém vytvářel profily všech pasažérů ve voze, se přitom nepočítá ani do budoucna.