Na syrsko-turecké hranici hrozí humanitární katastrofa

Damašek – Sýrie dál tvrdě potlačuje protivládní demonstrace. Z Džisr aš-Šughúru armáda postupuje do dalších měst v blízkosti turecké hranice. Z oblasti prchají tisíce lidí, Turecko dnes na své straně hranice postavilo další dva stanové tábory pro uprchlíky. Těch je dnes v Turecku registrováno přes 8 500 a víc než polovina z nich jsou děti. Kolik Syřanů se skrývá podél hranice s Tureckem, se ale neví. Bez střechy nad hlavou, čisté vody a léků tam hrozí humanitární katastrofa. Sýrie vyzvala uprchlíky, aby se vrátili.

Právě v Džisr aš-Šughúru se o víkendu odehrávaly těžké boje. Podle Damašku šlo o potlačení aktivit ozbrojených gangů, ale místní lidé hovoří o souboji armádních frakcí, protože část vojáků prý odmítá plnit rozkazy. Syrská armáda se teď připravuje k zásahu v nedalekém historickém městě Maarat Numán, z něhož také prchají tisíce obyvatel.

Před tureckou hranicí čekají stovky Syřanů, kteří s sebou mají jen to nejnutnější. Do Turecka nechtějí, domů se ale vrátit nemohou. Většina přišla z Džisr aš-Šugúru a okolních vesnic. „Armáda podpálila naše pole a zničila naše domy. Zrovna když jsme utíkali, začali s bombardováním,“ říká jedna z uprchlic. Přímá svědectví se objevují také na sociálních sítích.

Sýrie dál potlačuje protivládní demonstrace (zdroj: ČT24)

Syřané se podobně jako Jemenci dělí na ty, kteří si přejí svržení režimu, a ty, kdo prezidentovu kliku stále podporují. Ti se dnes v damašské čtvrti Mazza shromáždili kolem ohromné státní vlajky a podle státní televize provolávali národní jednotu a odpor vůči zahraničnímu vměšování.

  • Syrští uprchlíci v Turecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2641/264093.jpg
  • Syrská armáda v ulicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2641/264089.jpg
  • Demonstrace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada autor: Muzaffar Salman, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2642/264160.jpg