Obětí střevní nákazy už je 38 a EHEC je EAEC

Berlín – V Německu dnes přibyla 37. oběť průjmové nákazy vyvolané nebezpečnou variantou střevní bakterie E. coli. Spolu s jedním úmrtím ve Švédsku si tak infekce vyžádala už 38 životů. V nejhůře postiženém Německu se její šíření zastavilo a počty infikovaných hlášených úřady už stoupají jen pomalu. Nákaza zasáhla více než desítku zemí. Mikrobiologové dnes také přišli s tvrzením, že nemoc způsobuje enteroagregativní E. coli (EAEC), nikoliv enterohemoragická E. coli (EHEC).

Podle berlínského Institutu Roberta Kocha se k dnešku smrtelnou bakterií infikovalo 3 244 osob, což je o devět více než v úterý. Už zhruba týden tak podle institutu počet nakažených narůstá výrazně pomaleji, než tomu bylo v předcházejícím období.

Stále se však objevují nové smrtelné případy. Jejich seznam dnes rozšířil muž z Hamburku narozený v roce 1920, který trpěl průjmovým onemocněním. Je tak již sedmou obětí této nákazy v Hamburku, který patřil k nejvíce zasaženým regionům v celém Německu.

Mikrobiologům z univerzity v Göttingenu se podařilo rozluštit genetické informace ze „zabijácké bakterie“ označované jako E. coli O104:H4, která má na svědomí pravděpodobně největší epidemii svého druhu na světě. Oproti dosavadnímu názoru expertů, že se jedná o enterohemoragickou E. coli (EHEC), však dnes přišli s tvrzením, že nemoc způsobuje enteroagregativní E. coli (EAEC), tedy jiný kmen téže střevní bakterie. Podle informací na internetu se odlišují mechanismem, jímž působí na buňky střeva.