NATO znovu útočí v Libyi, Obama čelí žalobě

Tripolis – Jednotky Severoatlantické aliance zasáhly v Libyi autobus, v němž zahynulo 12 civilistů. Uvedla to tamní státní televize. Incident se udál u města Kiklá na jihozápadě od hlavního města Tripolisu, NATO ale zatím zprávu nepotvrdilo. Severoatlantická aliance dnes dvěma leteckými údery na cíle v Tripolisu ukončila tři dny relativního klidu v libyjské metropoli. Panama se mezitím stala první latinskoamerickou zemí, která uznala politický orgán vzbouřenců bojujících více než čtvrt roku proti režimu vůdce Muammara Kaddáfího. Deset amerických kongresmanů dnes také zažalovalo prezidenta Baracka Obamu kvůli americkému podílu na vojenských operacích v Libyi, který je podle nich nelegální.

Libyjská metropole byla v posledních dnech do náletu v noci dnešek úderů NATO ušetřena. Na město Zlitán, ležící asi 135 kilometrů východně od metropole, pak alianční letouny shazovaly letáky s varováním, aby vládní jednotky opustily pozice u města. Ke Zlitánu začaly od přístavu Misuráta postupovat povstalecké jednotky. V horách na západě země Kaddáfího jednotky podle tvrzení povstalců dnes ostřelovaly město Nalút. Na město prý dopadlo více než 20 raket Grad, nikdo však nebyl zabit.

Libyjští povstalci ovládají východní části země, kde sídlí také jejich politický orgán, takzvaná Přechodná národní rada. Její představitele v úterý uznala legitimními zástupci libyjského lidu Panama, a sice jako 15. stát na světě a první v Jižní Americe.

Kongresmani kvůli Libyi zažalovali Obamu

Deset členů amerického Kongresu zažalovalo prezidenta Baracka Obamu kvůli americkému podílu na vojenských operacích v Libyi. Obama podle nich porušil zákon z roku 1973, který americkému prezidentovi umožňuje podnikat vojenské operace bez schválení Kongresu a bez vyhlášení války pouze po omezenou dobu. Podle zákona může prezident USA sice rozhodnout o vojenské akci, ale ta může trvat jen 60 dní, dalších 30 dní může trvat stahování jednotek. Pokud by nasazení sil trvalo déle, musí prezident požádat Kongres o schválení. Právě to ale podle kongresmanů Obama zatím neučinil.

Bílý dům akci v Libyi obhajuje

Bílý dům operaci v Libyi obhajuje jako legální z hlediska amerického práva. Členům Kongresu poslal právní analýzu o 30 stránkách, která legalitu tohoto kroku prý dokazuje. Obamův úřad se zaštiťuje omezeností akcí v Libyi, na které se dle jeho názoru zákon nevztahuje.

Vojenské akce v Libyi, na nichž se vedle dalších spojenců podílejí i USA, začaly 19. března. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner v úterý v dopise upozornil Obamu, že jeho administrativa se do rozporu se zákonem dostane tuto neděli, kdy uplyne 90 dní od zahájení operací. Boehner zároveň amerického prezidenta vyzval, aby do pátku vysvětlil, jaký je právní základ libyjské operace.

Libyjští povstalci
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar