Kaddáfí by souhlasil s volbami pod mezinárodním dohledem

Moskva - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí podle svého syna připustil, že by souhlasil s volbami pod mezinárodním dohledem, ovšem nesmí při nich dojít k podvodům s hlasy. Kaddáfího syn Sajf Islám to řekl v rozhovoru pro italský deník. Rusko a Čína vybízejí Západ, aby při bojích v Libyi přísně dodržoval rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Své obavy o situaci v zemi dnes vyjádřili ruský prezident Dmitrij Medvěděv a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao. Ten je na návštěvě v Moskvě.

Volby „by se mohly konat do tří měsíců, maximálně do konce roku, a zárukou transparentnosti by mohla být přítomnost mezinárodních pozorovatelů,“ prohlásil Sajf Islám. Kaddáfího syn ale znovu zopakoval, že i kdyby jeho otec ve volbách prohrál, Libyi neopustí. 

Na jednání s libyjským režimem dnes odcestovala ruská delegace v čele s Michailem Markelovem. Moskva patří ke kritikům zásahu proti libyjskému režimu. Obává se především případných civilních obětí. Co se týče ale samotného vůdce Muammara Kaddáfího, Moskva tvrdí, že jeho vláda ztratila legitimitu, a měl by proto odejít. 

Libyjská vláda již dříve oznámila, že je ochotna přistoupit na příměří. S rebely bude ovšem jednat pouze za podmínky, že Kaddáfí zůstane u moci. S tím se ale povstalci nechtějí smířit a žádají jeho odchod. 

NATO, které má v zemi s posvěcením OSN chránit civilisty, dnes odmítlo obvinění libyjského režimu, že ve středu při bombardování u města Kikla zabilo 12 civilistů. Aliance při úderu v tomto městě zasáhla autobus. Nejmenovaný činitel aliance řekl, že NATO ve městě ten den neútočilo.