Strauss-Kahn se při zatčení oháněl imunitou

New York - Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn se oháněl diplomatickou imunitou a stěžoval si na nasazená pouta – vyplývá to z dokumentu, který popisuje časovou osu po jeho zatčení na newyorském letišti. Strauss-Kahn podezřelý ze znásilnění byl soudem propuštěn na kauci a nyní čeká na proces. Tvrdí, že je nevinný.

Podle záznamu zatčení vyvedla policie Strausse-Kahna na newyorském letišti Johna F. Kennedyho z letadla Air France těsně před odletem do Paříže. „Co to má znamenat?“ ptal se prý šéf MMF.

Když mu detektivové oznámili, že s ním chtějí mluvit o „incidentu, ke kterému došlo v hotelu ve městě“, Strauss-Kahn mlčel. Asi po patnácti minutách řekl: „Mám diplomatickou imunitu.“ Požádal také o možnost promluvit si s někým z francouzského konzulátu.

Dvaašedesátiletý Strauss-Kahn nyní pobývá v New Yorku v domácím vězení. Čelí podezření z pokusu o znásilnění, pohlavního zneužití, nezákonného sexuálního styku, nezákonného věznění a napadení. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 25 let vězení.

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu ve skutečnosti nedisponoval žádnou diplomatickou imunitou. MMF mu zaručoval pouze imunitu vztahující se k jeho profesionálním aktivitám. Podle fondu byl ale Strauss-Kahn v New Yorku kvůli soukromým záležitostem.

Z letiště byl DSK převezen v 17:15 na manhattanský Útvar pro zvláštní oběti, který se zabývá sexuálními zločiny. „Potřebuji si zavolat a říct jim, že zítra nedorazím na schůzku,“ řekl policistům. „Ta pouta jsou těsná,“ postěžoval si. Strauss-Kahn se měl následující den setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ministry financí eurozóny. Debata o dluhu Řecka se tak už musela obejít bez něj.

V devět večer požádal šéf MMF o telefonický rozhovor s právníkem. Potom se zeptal, zda právníka opravdu potřebuje. Detektiv mu oznámil, že na něj má ze zákona nárok. Dodal, že neví nic o tom, že by měl mít diplomatickou imunitu. „Ne, ne, ne, nesnažil jsem se použít imunitu,“ zapíral Strauss-Kahn na služebně.

Před jedenáctou hodinou se detektivové Strausse-Kahna zeptali, zda s nimi chce mluvit o incidentu z hotelu. „Můj právník mi poradil, ať nic neříkám. Ale byl jsem připraven s vámi mluvit.“ Podle časové osy, která končí v 9:15 následujícího rána, ještě Strauss-Kahn požádal policisty o jídlo.