Český autobus havaroval v Rakousku, tři zranění

Mistelbach - Těžké zranění jedné osoby a lehká zranění dvanácti dalších si dnes vyžádala nehoda plně obsazeného českého autobusu na rakouské severní dálnici A5 v oblasti Weinviertel. Autobus s 54 lidmi havaroval u přípojky Hochleithen v okrese Mistelbach. Pětadvacetiletého řidiče podle rakouských úřadů citovaných agenturou APA postihl záchvat slabosti.

Autobus společnosti CDS Náchod vezl české turisty z Chorvatska do Liberce. Autobus vybočil krátce před 06:00 z jízdního pruhu na Brno, narazil na boční násep a převrátil se, upřesnila APA. Citovala zdroje ze sboru dobrovolných hasičů v Hochleithenu, podle nichž byl český autobus doslova katapultován přes svodidla do příkopu, proti bočnímu svahu.

Záchranáře a hasiče přivolali policisté z hlídkového vozu a profesionální záchranář z Vídně, kteří náhodně projížděli kolem místa nehody a poskytli obětem také první ošetření. Zraněni byli oba řidiči a někteří cestující, převážně šlo o oděrky. Tři zraněné převezli záchranáři do nemocnice v Mistelbachu. Nejvážnější zranění utrpěl jeden z řidičů, který má podle APA zlomeninu pánve. Ředitel společnosti CDS Náchod Zdeněk Pouznar již dříve řekl, že se potřebné operaci pravděpodobně podrobí v Česku.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Krátce po příjezdu hasičů začalo v motorovém prostoru autobusu hořet, plameny byly ale rychle uhašeny. O nezraněné cestující se v budově hasičského sboru v Hochleithenu postarali pracovníci místního Červeného kříže až do příjezdu náhradního autobusu. Firma CDS Náchod vyslala z Brna a turisté jsou již v Česku. „Co mám informace, nálada mezi nimi je celkem rozumná, vzali to bez emocí,“ řekl ředitel CDS Náchod Zdeněk Pouznar o situaci po nehodě.

K vyzdvižení havarovaného autobusu bylo nutné přivolat speciální jeřáb z hasičské stanice v Mistelbachu. Na místo také míří pracovníci dopravce, kteří budou zajišťovat záležitosti k dopravě autobusu do Česka. Podle Pouznara šlo o nový autobus značky Man, který společnost zařadila do provozu na začátku června.