Ve Vídni začala konference MAAE, hlavním tématem Fukušima

Vídeň – V rakouské metropoli začala pětidenní konference pořádaná Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Hlavními tématy jsou především otázky, jak lépe zajistit bezpečnost jaderných elektráren například proti silnému zemětřesení nebo teroristickému útoku. Kromě těchto témat se bude určitě jednat o stále vážné situaci kolem elektrárny v japonské Fukušimě. Šéf MAAE Jukija Amano na úvod konference o jaderné bezpečnosti vyzval k celosvětovému posílení jaderné bezpečnosti a vyslovil se pro širší pravomocí organizace.

Havárie v jaderné elektrárně Fukušima bude jedním z hlavních témat konference. Témat k diskusi je podle odborníků opravdu dost, neboť účastníci setkání mají v ruce čerstvou zprávu, která nestranně popisuje události z 11. března letošního roku, tedy dne po zemětřesení a vlně tsunami ve Fukušimě.

Předkládaná zpráva má sto šedesát stran a zevrubně popisuje bezpečnostní opatření před katastrofou a bezprostřední dění po ní. Zaměstnanci elektrárny si podle zprávy například museli přinést ochranné pomůcky a manuál pro mimořádné události z jiných budov. Dokument zmiňuje i nedostatečnou ochranu elektrárny před přívalovými vlnami, osudná tsunami totiž hravě smetla zeď, která ji měla zadržet.

Havárie v jaderné elektrárně Fukušima - hlavní téma konference MAAE (zdroj: ČT24)

Nejsilnější reakce na japonskou havárii přišla z Německa, které oznámilo postupné uzavření všech svých jaderných elektráren do roku 2022. Tamní elektrárenské společnosti podle týdeníku Der Spiegel přitom aktuálně hrozí ústavní žalobou a miliardy eur odškodného.

Amano vyzval k celosvětovému přezkoumání bezpečnostních opatření v zájmu zabránění dalším jaderným haváriím. Pokračovat v obvyklém provozování jaderných elektráren, jako by se nic nestalo, podle Amana není možné. Šéf MAAE také zdůraznil, že bezpečnostní vylepšení mohou být účinná jen v případě, že je země také uplatňují. Zatímco některé ze 150 členských zemí MAAE na konferenci prosazují, aby bylo přijetí jakýchkoli nových bezpečnostních pravidel povinné, většina jich upřednostňuje dobrovolnost a také se staví negativně k tomu, aby MAAE měla v jaderné energetice ústřední regulační roli.