Alianci selhal naváděcí systém, raketa zabíjela civilisty

Tripolis – Operace Severoatlantické aliance v Libyi si nejspíš vyžádala civilní oběti. NATO připustilo, že selhal naváděcí systém jedné z raket a ta podle libyjské vlády zabila včera v Tripolisu devět lidí. Povstalci si navíc stěžují, že Západ nesplnil slib a neposlal jim žádné peníze. I dnes dopadaly na Libyi alianční rakety.

Zasažený dům v Tripolisu ukázala zahraničním novinářům libyjská vláda. Byly zde vidět rozvaliny a mrtvá těla. „Zamýšleným a záměrným cílem byly domy civilistů,“ řekl novinářům náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim. „Je to další ukázka brutality Západu,“ dodal. V místní nemocnici pak mohli novináři spatřit další údajné oběti bombardování. Vláda jim ukázala pět těl včetně dvou dětí. Nelze však nijak ověřit, zda jde skutečně o oběti po náletu NATO.

NATO nicméně připustilo, že zabíjet mohla jedna z jeho střel. „Během náletu jsme mířili na vojenskou základnu. Zdá se ale, že jedna raketa cíl minula kvůli selhání systému,“ připustil mluvčí operací aliance v Libyi Mike Bracken.

NATO zabíjelo civilisty? (zdroj: ČT24)

Incident by mohl vyvolat další pochybnosti o úspěchu operací. Aliance stále vyšetřuje ostřelování okolí Brigy z minulého týdne. Terčem se tam omylem stala základna rebelů. „NATO musí zasáhnout Kaddáfího. On by měl být jediným cílem. Na vojenské základny už útočit nemusí,“ vyzval proto obyvatel Misuráty Ali Ghassri.

Libyjská vláda navíc tvrdí, že i dnes dopadaly alianční rakety na cíle v Libyi. Zemřelo prý 15 lidí. Jeden z útoků údajně směřoval na rezidenci člena Rady revolučního velení z roku 1969 Chuildího Hamídího. Zahynulo prý několik příslušníků jeho rodiny, on sám je nezraněn. Jednotky NATO ale útoky v této oblasti popírají. Prý tu vůbec neoperovaly. Další nálety údajně zasáhly v noci na dnešek město Sabha, jednu z bašt Kaddáfího rodiny. Vyžádaly si čtyři oběti na životech a deset raněných.

Povstalci na své spojence tlačí, aby jim poslali slíbené peníze. Po měsících bojů jim prý zdroje vyschly a navíc přišli i o tržby z prodeje ropy. Rafinérie poškodilo ostřelování Kaddáfího vojáky. Abdel Hafiz Ghoga, mluvčí povstalecké Národní přechodné rady, říká: „Potřebujeme peníze, abychom mohli lidem zajistit jídlo, léky a palivo.“

Problémy hlásí i banky v povstalecké baště Benghází. Některé už musely zavřít. „Když začala revoluce, lidé přestali ukládat peníze do bank, a tak zastavili jeden z hlavních zdrojů toku peněz. Lidé bankám nevěří a to působí krizi,“ vysvětluje manažer banky Abdaláh Mohamed.

Peníze jsou přitom potřeba na frontách na západě země. Východní třetinu Libye mají povstalci pod kontrolou. Na západě ale musí bojovat o udržení Misuráty a několika dalších měst. K postupu na Tripolis síly zatím, zdá se, nestačí.