Bahrajnský soud poslal opozičníky za mříže na doživotí

Manáma – Doživotí dnes v Bahrajnu dostala desítka šíitských opozičních vůdců. Soud jim trest uložil za údajné protivládní spiknutí s cílem svrhnout sunnitskou vládu. Odsouzeno bylo i dalších 21 opozičních aktivistů, ti dostali tresty od 2 do 5 let. Opozice na to reagovala protestními demonstracemi. Šlo o největší projevy neklidu v zemi za poslední týdny. Nad tvrdostí rozsudků projevily znepokojení Spojené státy.

Soud dnes vynesl trest nad opozičními vůdci za to, že se ve spolupráci s „teroristickou organizací v zahraničí“ pokoušeli svrhnout sunnitskou dynastii vládnoucí v Bahrajnu. Zdejší režim totiž tvrdí, že za protesty stojí Írán. 

U soudu si vyslechlo verdikt 14 aktivistů, ostatní byli odsouzeni v nepřítomnosti. Doživotí dostal i významný šíitský disident, generální tajemník šíitského Hnutí pro svobodu a demokracii (Hak) Hasan Mušajma. Ten se do země vrátil letos v únoru díky milosti bahrajnského krále. 

K pěti letům vězení byl odsouzen sunnitský liberální vůdce Ibráhím Šaríf, který se přidal k šíitské opozici.

Rozsudek rychle vyvolal projevy hněvu. Na řadě míst aktivisté zablokovali silnice pytli s pískem a odpadky. Proti stovkám šíitských demonstrantů, kteří se pokoušeli proniknout na ústřední náměstí v hlavním městě Manámě, zasáhly bezpečnostní síly s použitím slzného plynu.

Bahrajnská vláda v březnu kvůli protestům vyhlásila výjimečný stav, který byl zrušen až 1. června. Demonstrace proti vládnoucí sunnitské rodině Chalífů si vyžádaly 31 mrtvých. Mezi nimi jsou i čtyři známí zástupci opozice, kteří zemřeli ve vazbě. Ve věznicích skončily stovky oponentů režimu, někteří už byli souzeni a dva dostali tresty smrti.