FBI zatkla jednoho z nejhledanějších zločinců USA

Los Angeles (USA) – Americká FBI zadržela jednoho z deseti nejhledanějších zločinců USA, proslulého bostonského gangstera Jamese „Whiteyho“ Bulgera podezřelého mimo jiné z 19 vražd. Jednaosmdesátiletý Bulger byl zadržen po 16 letech na útěku spolu se svou přítelkyní Catherine Greigovou poblíž Los Angeles. Před svým útěkem v roce 1995 vládl vyděračským a drogovým gangům v Bostonu. Stal se i předlohou Scorseseho oscarového filmu Skrytá identita .

Bulgera, který byl hlavou gangu Winter Hill, se podařilo najít díky informaci získané ve veřejné kampani vyhlášené nedávno FBI. Ta se během let, které uplynuly od jeho útěku, potýkala s veřejnou kritikou, že nevyvíjí dostatečné úsilí k jeho nalezení. Za jeho nalezení byla vypsána odměna ve výši dvou milionů dolarů, za informace o jeho přítelkyni Catherine Greigové 100 000 dolarů. Pár zatkli pouhý den poté, co se v televizích začal vysílat šot vyzývající Američany k pomoci při pátrání po 60leté Greigové.

Podle žalobce Bulger uprchl, když ho varoval agent FBI John Connolly, který z něj o dvacet let dříve učinil informátora FBI. Agent byl v roce 2002 odsouzen za vydírání a chránění Bulgera a jeho spolupracovníka Stephena „Střelce“ Flemmiho, rovněž informátora FBI.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Gangster poskytoval místní FBI informace o svém hlavním rivalovi v oblasti Bostonu v době, kdy bylo jednou z hlavních priorit FBI zničení místní mafie. Nicméně zdejší FBI byla ostře kritizována za rozsah Bulgerových zločinů, když se na konci 90. let dostala informace o spolupráci na veřejnost. Kromě vražd je obviněn ze spiknutí za účelem vraždy, distribuce drog, praní špinavých peněz a vydírání.

Bulger, který byl na seznamu nejhledanějších osob Spojených států spolu s Usámou Bin Ládinem, je starším bratrem Williama Bulgera, jednoho z nejvlivnějších politiků státu Massachusetts, předsedy tamního senátu a později prezidenta Massachusettské univerzity. Williamovi se mnoho let dařilo distancovat se od činů svého bratra, ale po nátlaku nakonec musel z funkce prezidenta univerzity odstoupit v roce 2003.

  • Agent John Connoly zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2663/266249.jpg
  • Seznam nejhledanějších lidí v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2663/266243.jpg
  • Zatykač na Jamese Bulgera a Catherine Greigovou autor: Michael Dwyer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266469.jpg