V Kyjevě začal soud s Tymošenkovou kvůli plynu

Kyjev - V Kyjevě dnes začal soudní proces s vůdkyní ukrajinské opozice Julijí Tymošenkovou. Bývalá premiérka je obviněna z uzavření nevýhodného kontraktu s ruským Gazpromem na dodávku zemního plynu v roce 2009. Tymošenková, která jinak čelí ještě dalším dvěma obviněním ze zneužití pravomocí, vinu odmítá - s tím, že procesy mají politické pozadí. První den procesu je věnován předběžnému líčení, v němž se obžaloba a obhajoba vyslovují k obvinění a soud stanoví další postup. Soudnímu jednání přihlížela řada západních diplomatů.

Proti soudu protestovala řada evropských institucí a vlád zemí Evropské unie. Před zahájením procesu se dnes v centru Kyjeva shromáždily tisíce stoupenců obžalované s ukrajinskými vlajkami a transparenty Ruce pryč od Tymošenkové. K soudu zamířily i stovky odpůrců obžalované, kromě drobných potyček policie zatím nemusela zasahovat.

V nevelkém sále se tísnili příslušníci rodiny obžalované, poslanci a hrstka novinářů. Obhájci Tymošenkové několikrát marně vyzvali soud, aby jednání přesunul do prostornějšího sálu a zajistil neomezený přístup médií. Několik osob v přelidněné místnosti zkolabovalo. Stísněná atmosféra nakonec přerostla ve rvačku mezi přítomnými poslanci koalice a opozice.

Chcete mě snad zastřelit? křičela na soud Tymošenková

Tymošenková, která se k soudu dostavila v béžovém kostýmu s pravoslavnou ikonou, nešetřila tvrdými útoky na soud ani na režim. Odmítla předložit dokumenty potvrzující její totožnost s tím, že je veřejně známou osobou. Hned v prvním prohlášení označila sudího Rodiona Kirejeva za „loutku prezidenta Viktora Janukovyče“, žádala jeho odvolání a odmítla při příchodu soudců povstat. „Chcete mě snad zastřelit?“ reagovala na kritiku, s níž soud komentoval její chování.

Začátkem roku 2009 ohrožovaly spory mezi Moskvou a Kyjevem o cenách zemního plynu i dodávky z Ruska do západní Evropy. Dohoda uzavřená Tymošenkovou tento konflikt ukončila. Současný ukrajinský prezident Viktor Janukovič ale tvrdí, že smlouva zemi výrazně poškodila a ruskou stranu už není možné přimět k její úpravě. Podle vyšetřovatelů měla smlouva zničující dopady pro ukrajinskou ekonomiku, navíc Tymošenková neměla souhlas kabinetu smlouvu podepsat.

Tymošenková všechna obvinění odmítá a označuje je za projev politického šikanování. Za vykonstruovanou považuje i další z kauz, podle níž při transakci s emisními povolenkami údajně zpronevěřila 200 milionů eur. „Peníze z ekologie jsem přesunula na důchody, ale vyplácet penze, to na Ukrajině není zločin,“ prohlásila loni Tymošenková.

Expremiérka upozorňuje na to, že po nástupu Janukovyče prokuratura zažalovala několik dalších aktivistů opozice a ministrů bývalé vlády. Mezi nimi je i Bohdan Danylyšyn, který letos získal politický azyl v Česku.