Běloruská obžaloba žádá pro Poczobuta tři roky

Hrodno (Bělorusko) - Tři roky vězení dnes v běloruském Hrodně požadoval žalobce pro zpravodaje polského listu Gazeta Wyborcza Andrzeje Poczobuta. Ten je souzen za údajnou pomluvu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Poczobut obvinění odmítá s tím, že jeho kritické články nepřekročily rámec profesionální etiky. Soud s Poczobutem trvá už týden a je neveřejný. Do soudní síně nemají přístup příbuzní obviněného, zástupci polské menšiny ani polský konzul. Další stání bylo ohlášeno na příští úterý. Západ proces odsoudil a vyzval k propuštění novináře.

Ve svých komentářích pro polský list a opoziční běloruské servery Poczobut napsal, že Lukašenko v Bělorusku „utahuje šrouby“ a veškerým svým chováním dokazuje, že „běloruský systém je nereformovatelný“. Za tato slova mu nejprve běloruské ministerstvo informací odebralo akreditaci, poté následovala vazba a žaloba.

Sám Poczobut tvrdí, že přes jeho osobu si Lukašenko vyřizuje účty s Varšavou. Polsko totiž bylo jednou z prvních zemí, která po loňských prezidentských volbách volala po zavedení sankcí proti Minsku. Ve volbách, které opozice označila za zfalšované a zahraniční, pozorovatelé za nedemokratické, obhájil loni v prosinci už počtvrté svůj mandát Lukašenko.