Kosovo chce klepat na evropskou bránu

Priština - Česká republika může vracet nelegální přistěhovalce z Kosova. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg za to Prištině slíbil podporu pro zrušení víz se státy EU. Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008, zatím ji uznalo 76 zemí, včetně Česka. Srbsko dál považuje Kosovo za svou provincii.

Nejmladší stát světa Kosovo má vlastní hranice už tři roky, k překročení těch evropských ale dodnes potřebuje víza, a to jako jediná země západního Balkánu. Starý kontinent se bojí přílivu kosovských přistěhovalců. „Teď pomalu se musí vytvořit jistá míra důvěry, a to jde po malých krocích,“ říká Schwarzenberg.

Kosovská vláda chce do NATO i Evropské unie. Jenže v cestě jí stojí sám premiér Hashim Taçi. Veterán války se Srbskem byl podle tajných služeb jedním z bossů místní mafie a podílel se na pašování heroinu i zbraní. Navíc v roce 1999 jako velitel Kosovské osvobozenecké armády UÇK prý musel vědět o zabití několika stovek Srbů a prodeji jejich orgánů na Západ. Obviněno už bylo 7 zdravotníků z nemocnice v Prištině. 

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Jenže premiér obvinění odmítá: „Tato obvinění poškozují Kosovo. Jsou nepravdivá. Prošetřovala to už mise OSN a Rada Evropy. Budeme při tom dál spolupracovat. Nemáme co skrývat.“ 

Přesto podezření teď přímo v Kosovu prošetřuje EULEX, civilní mise Evropské unie. Téměř dva tisíce policistů, celníků a soudců pomáhají kosovským kolegům zavést právo do běžného života. Mezi nimi je i 23 Čechů, většinou policisti, ale třeba i státní zástupce. „Pracujeme na závažných trestných činech, jako jsou třeba vraždy,“ říká jeden z nich Petr Klement. 

Ze všeho nejvíc obyvatele Kosova trápí vysoká nezaměstnanost. Bez práce je tady každý druhý. Na zahraniční investice proto čekají jako na požehnání. Nový trh se otevírá i českým podnikům. Do uhelných dolů chtějí dodávat těžební techniku a na kosovská pole české traktory.