Špion Potějev byl odsouzen v nepřítomnosti na 25 let

Moskva - Pětadvacet let by po případném dopadení měl strávit ve vězení bývalý agent ruské rozvědky Alexandr Potějev, který už byl dříve uznán vinným z vlastizrady a dezerce. Rozhodl o tom v nepřítomnosti obviněného vojenský soud v Moskvě. Potějev, který loni vydal Američanům síť ruských vyzvědačů, totiž uprchl ze země a žije pravděpodobně v USA. Soud se konal za zavřenými dveřmi a novináři byli vpuštěni jen na oznámení rozsudku. Jeho obhájce se proti rozsudku ihned odvolal.

Obvinění Potějeva vyvolalo svého času v Rusku obrovský rozruch a údajně i personální zemětřesení v tajných službách. Vyjadřoval se k němu i premiér Vladimir Putin, který loni v červenci řekl, že všechno bylo výsledkem zrady a že zrádci vždy špatně končí. Bývalý ruský plukovník měl loni v létě informovat americké tajné služby o síti ruských agentů, kteří se pod cizími jmény skrývali na území Spojených států. Skupina deseti lidí, mezi nimi i známá „agentka 90-60-90“ Anna Chapmanová, byla později zatčena a ve Vídni vyměněna za čtyři Rusy vězněné za údajnou špionáž pro USA.

Chapmanová u soudu figurovala jako svědek. Ve své výpovědi uvedla, že ji těsně před zatčením kontaktoval americký agent, přičemž použil tajný kód, který údajně znal jedině Potějev a její řídící agent v Moskvě. Chapmanová řekla, že jí vše bylo hned podezřelé, spojila se se svým kontaktem v Moskvě, který jí prý její podezření potvrdil. Krátce nato byla v USA zatčena. Také další nejmenovaní bývalí ruští agenti u soudu tvrdili, že jedině Potějev měl přístup k seznamu zahraničních agentů a že jen díky jeho zradě je prý americké úřady mohly dopadnout.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Právní zástupce devětapadesátiletého Potějeva ihned po vynesení rozsudku řekl, že se odvolá ke kasačnímu soudu. Důvody, na nichž odvolání postaví, podle ruských agentur nesdělil. „Budu především usilovat o zmírnění rozsudku, který je mimořádně tvrdý,“ řekl advokát. Dodal, že se se svým mandantem nikdy neviděl, obhajobou ho pověřil soud. „Byl jsem ve styku s manželkou Potějeva. Ta ho považuje za nevinného a nevěří v to, co se mu přisuzuje,“ dodal advokát.

Z Moskvy Potějev uprchl loni. Jel vlakem do Běloruska, poté s pomocí amerických agentů a s falešným pasem přes Německo do USA. Své ženě poslal jen textovou zprávu: „Mari, snaž se to brát klidně. Neodjíždím načas, ale navždy. Nechtělo se mi, ale stalo se. Začnu nový život, dětem pomůžu.“ Teď se chce jeho manželka dostat do USA také.

Z hrdiny degradovaným psancem

Soud Potějeva zároveň zbavil veškerých vojenských vyznamenání a hodnosti. Bývalý agent byl mimo jiné synem hrdiny Sovětského svazu, veteránem války v Afghánistánu a nositelem dalších četných vysokých vojenských vyznamenání.

Letadla s ruskými a americkými špiony ve Vídni
Zdroj: ČT24