Blagojevichovi hrozí 300 let vězení

Chicago – Bývalého guvernéra amerického státu Illinois Roda Blagojeviche porota shledala vinným v 17 ze 20 bodů obžaloby, včetně pokusu prodat místo v americkém Senátu uvolněné po zvolení Baracka Obamy prezidentem. Soud vyslechl mnoho hodin odposlechů FBI, které porotu přesvědčily. O výši trestu rozhodne později. Blagojevochovi hrozí tři sta let vězení.

„Samozřejmě jsme výsledkem velmi zklamaní. Jsem v šoku. Nemám co říct. Jedeme domů vysvětlit to dětem a začít plánovat budoucnost,“ nechal se slyšet Blagojevich po soudu.

V prvním procesu v srpnu se podařilo prokázat, že bývalý guvernér nejzkorumpovanějšího státu USA lhal vyšetřovatelům. Teď ho justice usvědčila v 17 z 20 korupčních obviněních. 

Blagojevich je vinen (zdroj: ČT24)

Veřejnost nejvíc pobouřilo, že když byl Barack Obama zvolen prezidentem a uvolnilo se po něm křeslo v Senátu, Blagojevich se rozhodl, že ho vydraží. Křeslo měl získat ten, který Blagojevichovi sežene nejlepší místo - třeba post velvyslance či post šéfa soukromé nadace. Byl také usvědčen z vydírání šéfa nemocnice za podpis státní pomoci a šéfa dostihového závodiště.

Blagojevich ale svou vinu odmítá: „Je důležité, aby lidi věděli, že jsem za ně bojoval. Nejhorší pro mě je, když si pomyslím, že si někdo myslí, že jsem zklamal. Ale já nikoho nezklamal. Bojoval jsem tvrdě a čestně a za správnou věc.“

Prvním mužem Illinois byl Rod Blagojevich od roku 2002 do ledna 2009. Má doživotní zákaz vykonávat v Illinois veřejnou funkci.