Tálibánci zaútočili na hotel v Kábulu

Kábul - Hotel Intercontinental v afghánském hlavním městě Kábulu přepadlo dnes večer několik ozbrojenců a sebevražedných atentátníků. Při útoku, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán, přišlo o život 8 lidí z řad atentátníků a 11 dalších obětí. Podle vyšetřování jsou mezi mrtvými hlavně zaměstnanci a dva policisté. Další desítky osob jsou pravděpodobně zraněny. Asi po pěti hodinách se jednotkám NATO za pomoci vrtulníků podařilo zabít všechny zbývající útočníky nacházející se na střeše hotelu.

Podle vyjádření afghánských úřadů bylo zabito šest až sedm útočníků Tálibánu. Kábulská policie informovala o smrti nejméně deseti afghánských civilistů, ministerstvo vnitra o sedmi Afgháncích. Mezi oběťmi je podle některých zpráv i jeden Španěl, údajně pilot turecké letecké společnosti, který byl zraněn při útoku a svým zraněním později podlehl. Jiné zdroje uvádějí deset mrtvých, většinou zaměstnanců hotelu, ale jsou mezi nimi také dva policisté. Nejméně 12 lidí bylo zraněno včetně dvou novozélandských vojáků. Jeden z nich je pravděpodobně střelec z vrtulníku NATO. Právě zvláštní novozélandská jednotka pomáhala při zásahu afghánským silám.

Během dvou hodin se podle svědků citovaných agenturou Reuters ozvalo asi sedm výbuchů a střelba. Podle informací mise NATO v Afghánistánu ISAF se ozývala střelba z hotelu. Spolu se silami NATO proti útočníkům na místě zasahovaly afghánské bezpečnostní jednotky, dohlížel na ně přitom afghánský ministr vnitra. Během bojů byly přerušeny dodávky elektřiny do hotelu. Po intervenci spojeneckých vrtulníků převzali Afghánci nad areálem kontrolu.

Povstalci napadli hotel v Kábulu (zdroj: ČT24)

Jeden z bezpečnostních činitelů informoval, že během útoku se v hotelu odpálili tři sebevražední atentátníci - jeden u brány hotelu, druhý ve druhém patře budovy a třetí v zadní části stavby.

K odpovědnosti za atentát se přiznal Tálibán. Tvrdil, že zabil nebo zranil na 50 „zahraničních a místních nepřátel“. Útok radikálního muslimského hnutí stanici CNN e-mailem potvrdil také mluvčí Tálibánu.

V hotelu se mělo jednat o předávání moci

Útok na hotel Intercontinental se odehrál v noci před zahájením konference o postupném přechodu civilních a vojenských povinností ze zahraničních sil na Afghánce. Jak ale upozornil jeden z vládních činitelů citovaný agenturou Reuters, v tomto hotelu nebyli ubytováni žádní delegáti, ani nemá být využíván pro konferenci.

Pětipatrová budova mezinárodního hotelu se nachází na kopci nad městem a je oblíbená u zahraničních návštěvníků Kábulu. Terčem útoku se hotel stal již v minulosti, například v roce 2003 dopadla raketa jen těsně vedle něj.