Mubarak je pryč, policie ale dál rozhání demonstranty slzným plynem

Káhira - Egyptská policie rozehnala v centru Káhiry slzným plynem přes 6000 demonstrantů, kteří požadovali rychlejší průběh soudních procesů s bývalými vysokými představiteli egyptského režimu. Střety si vyžádaly skoro 600 zraněných. Masivní protesty v Egyptě v únoru letošního roku vedly po 30 letech k odstoupení prezidenta Husního Mubaraka.

V centru Káhiry se na náměstí Tahrír opět sešli demonstranti. I když se jim podařilo docílit odstoupení prezidenta Husního Mubaraka, stále nejsou spokojeni. Vadí jim, že se vlečou procesy s představiteli bývalého režimu, kteří jsou podle nich zodpovědní za smrt 850 demonstrantů během protivládních protestů. 

Rozbouřený dav obrátil svůj hněv i proti policii. Střety začaly v úterý ráno, když bezpečnostní síly vyklidily prostor před budovou státní televize, kde pokojně demonstrovaly rodiny obětí. V úterý večer se protestující shromáždili před ministerstvem vnitra. Lidé najednou začali házet kameny. Policie odpověděla slzným plynem. Střety se pak přesunuly na náměstí Tahrír. Bezpečnostní síly se tomu ale snažily zabránit, když uzavřely přilehlé ulice.

Nepokoje v Egyptě
Zdroj: AP Photo/Khalil Hamra