Newsweek: Jaká by byla Diana v padesáti?

New York – Britská princezna Diana by se 1. července dožila padesáti let. Americký týdeník Newsweek se u příležitosti tohoto jubilea pustil do spekulací, co by se s Dianou stalo, kdyby v srpnu 1997 nezemřela v pařížském tunelu. Jak by vypadala? Jak by se oblékala a s kým by se přátelila? Celý obsáhlý článek je jen jedna velká spekulace. Jediné, čím jsou si jeho autoři jisti, je to, že Diana by stále byla princeznou všech lidí. Za otištění smyšleného příběhu a hlavně digitálně upravených fotografií princezny sklidil Newsweek tvrdou kritiku.

Podle Newsweeku by Diana určitě měla účet na Twitteru a iPhone. Časopis šel ve svých spekulacích dokonce tak daleko, že vymyslel i její profil na Facebooku, kde by měla Diana mezi svými přáteli překvapivě i současnou manželku prince Charlese Camillu. Na Facebooku by prý Diana měla přes 107 tisíc přátel, její zprávy z Twitteru by si četlo celých deset milionů lidí.

Princezna Diana by prý dál žila bujarým veřejným životem – jako první by byla u různých přírodních katastrof a teroristických útoků. Stále by ji všude doprovázely houfy novinářů. Zřejmě by se zapojila do natáčení televizních dokumentů o obětech AIDS, nášlapných min a nemocných leprou, což plánovala už před svou smrtí v červenci 1997.

Diana by byla i v padesáti letech jistě krásná. Američtí novináři nepochybují o tom, že by k podpoře svého půvabu používala injekce botoxu a kvůli perfektní figuře by pravidelně cvičila. Stejně jako dřív by dokázala plnit stránky módních časopisů, které dnes patří Michelle Obamové a Carle Bruniové-Sarkozyové.

Po rozchodu s Dodim al-Fayedem (který ve skutečnosti zemřel spolu s ní při autonehodě) by se přestěhovala do New Yorku. Nesweek předpokládá, že by princezna měla i nadále slabost pro muže v uniformách a boháče a aspoň dvakrát by se vdala. Překvapivě by našla znovu cestu ke svému bývalému manželovi. Charles by prý po svatbě s Camillou rád trávil čas v přítomnosti své exmanželky a Diana by si časem uvědomila, že Charles není přece jenom tak nudný, jak jí připadal za časů jejich manželství.

A její vztah ke Kate Middletonové? Jak by dokázala Diana žít s pocitem, že její zbožňovaný syn miluje i jinou ženu? Obrovská veřejná obliba vévodkyně Kate by Dianu částečně zastínila a přinesla by jí nejeden nepříjemný zážitek, ale brzy by pochopila, že už nemůže být sama v záři reflektorů, spekuluje Newsweek.

Článek vyvolal pobouření

Počítačově upravený obrázek 50leté Diany i smyšlený příběh vyvolaly převážně odpor a znechucení. Fabulace navíc spatřila světlo světa právě v době, kdy princ William a jeho manželka přijíždějí na oficiální návštěvu do Severní Ameriky. „Šokující, brilantní anebo prostě laciný?“ táže se list The Los Angeles Times. Zpravodajský blog Mediaite.com článek označuje za „v mnoha ohledech neuctivý a nezdvořilý“, zatímco internetový deník The Atlantic Wire přichází s titulkem: Jak hrůzostrašný je duch princezny Diany?

Byla to právě digitálně upravená fotografie na titulní straně, která ukazuje Dianu stále štíhlou a chic, i když trochu poznamenanou vráskami, jak s úsměvem kráčí vedle snachy Catherine, jež vyvolala největší pobouření. „To už je za hranicí vkusu,“ komentuje to jeden ze čtenářů na internetové stránce The New York Magazine. „Fuj, je to něco tak nechutného, nechte ubohou ženu odpočívat v pokoji, kdybych já patřila k rodině, cítila bych se tím uražena i bych byla moc naštvaná,“ napsala jedna čtenářka v rubrice dopisů Newsweeku. Další napsali, že ruší své předplatné víkendového magazínu.

Princ William a jeho žena Catherine, vévodkyně z Cambridge, přijíždějí do Kanady ve čtvrtek na svou první oficiální zámořskou návštěvu jako manželé. Od 8. do 10. července pobudou v jižní Kalifornii.

  • Smyšlený profil princezny Diany zdroj: Newsweek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2680/267945.jpg
  • Vévodkyně z Cambridge zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2679/267805.jpg
  • Princezna Diana zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2680/267953.jpg