Šéf slovenského nejvyššího soudu přijde o většinu platu

Bratislava - Předseda slovenského nejvyššího soudu Štefan Harabin přijde na rok o 70 procent svého platu, tedy o nejméně 42 000 eur (milion Kč). Rozhodl o tom dnes ústavní soud. Harabina potrestal snížením platu za to, že loni neumožnil ministerstvu financí provést na nejvyšším soudu finanční kontrolu. Potrestaný označil verdikt za politické rozhodnutí.

Napětí mezi Harabinem a vládou odstartovala snaha kontrolorů ministerstva financí prověřit postup soudu při nakládání s penězi státu. Harabin ale pracovníky ministerstva do budovy soudu opakovaně nevpustil. Obě strany kvůli kontrole dokonce podaly trestní oznámení, které ale prokuratura odmítla.

Ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská se na podzim navíc obrátila na ústavní soud, aby Harabina za odmítnutí finanční kontroly potrestal srážkami z platu. Soud nyní jejímu návrhu vyhověl.

Harabin rozhodnutí ústavního soudu kritizoval: „Verdikt vnímám jako politické rozhodnutí.“ Ústavní soudci podle něj navíc porušili ústavu, protože nerespektovali dřívější stanovisko nejvyššího soudu. Ten letos potvrdil verdikt nižšího soudu, že ministerstvo financí nemá pravomoc uskutečnit finanční kontrolu na nejvyšší soudní instanci. Oprávnění k finančnímu auditu má prý nejvyšší kontrolní úřad. Ústavní soud ale upozornil, že vládní audit by žádným způsobem nenarušil nezávislost soudnictví, o kterou se Harabin při odmítnutí kontroly opíral.

Představitelé stávající koalice dlouhodobě kritizují Harabina za to, že je odpovědný za nelichotivý stav slovenského soudnictví. Na Harabina se už dříve snesla kritika i z řad soudců, když se zformovala skupina Za otevřenou justici. Její členové, kteří ale patrně nezastupují většinu soudců, v minulosti upozorňovali, že Harabin se snaží zbavit svých kritiků v justici podáváním návrhů na jejich disciplinární stíhání.

Harabin čelil v minulosti kritice také za to, že prý udržoval kontakty s údajným šéfem drogového gangu Bakim Sadikim.

Karikatura Štefana Harabina
Zdroj: ČT24