Libanon dostal 4 zatykače kvůli vraždě expremiéra

Bejrút - Zástupci zvláštního tribunálu, který vyšetřuje šest let starou vraždu expremiéra Rafíka Harírího předali libanonským úřadům čtyři zatykače. Týkají se nejspíš členů vedení šíitského hnutí Hizballáh. Tato skutečnost by mohla v Libanonu vyvolat protesty a napětí. Harírí zemřel spolu s dalšími 22 lidmi v únoru 2005 při atentátu v Bejrútu.

Ačkoli se hovoří o čtyřech zatykačích, není jasné, koho se týkají. Podle agentur by ale měl být mezi obžalovanými přinejmenším jeden vysoce postavený člen Hizballáhu. Zvláštní tribunál jména obžalovaných až do jejich zatčení bude tajit. Libanonské úřady mají teď 30 dní na to, aby obžaloby předaly a podezřelé zatkly. Pokud své povinnosti nesplní, zveřejní tribunál jména obžalovaných v místních sdělovacích prostředcích.

Útok z roku 2005 se tehdy připisoval Sýrii a libanonským kruhům, které její vliv na Libanon hájily. Mezi ně patří Hizballáh. Sýrie pak musela z této země stáhnout svou armádu a v Libanonu se konaly volby. Vládu po nich řídil Harírího syn Saad. Jeho kabinet padl letos v lednu kvůli odchodu 11 ministrů, z nichž deset bylo z Hizballáhu. Důvodem jejich demise bylo podezření vznesené proti hnutí kvůli Rafíkovi Harírímu.

Další posun ve vyšetřování vraždy Harírího (zdroj: ČT24)