Zatykače kvůli vraždě Harírího jsou pro členy Hizballáhu

Bejrút – Čtyři zatykače, které včera Zvláštní tribunál pro Libanon (STL) předal libanonským úřadům, jsou vydány na členy libanonské vládní strany Hizballáh. Soud vydal zatykače kvůli vraždě expremiéra Rafíka Harírího na jednoho čelního představitele libanonského hnutí a další tři jeho členy.

Ačkoli soud nechtěl jména obžalovaných zveřejnit, agentura AP je získala od nejmenovaného zástupce libanonské justice. Potvrdily se tak spekulace, že zatykače jsou pro členy libanonského vládního hnutí Hizballáh. Konkrétně pro Mustafu Badraddína z velení vojenského křídla Hizballáhu, který je znám také pod jménem Ilias Saab. Je podezřelý, že se podílel na atentátech na americké a francouzské velvyslanectví v Kuvajtu v roce 1983.

Dalšími třemi osobami, na něž tribunál vydal zatykače, jsou Sálim Ajjáš, známý také jako abú Sálim, který měl velet skupině, která spáchala atentát na Harírího. A pak také Asad Sabra a Hasan Anísí, který si změnil jméno na Hasan Ísá. 

Další posun ve vyšetřování vraždy Harírího (zdroj: ČT24)

V roce 2005 při atentátu spolu s Rafíkem Harírím zemřelo dalších 22 lidí, Atentát začal vyšetřovat zvláštní tribunál OSN.