Monacká svatba s odkazem legendární Grace

Monako – Grace Kellyová byla až do včerejška poslední monackou kněžnou. Po 29 letech nosí titul kněžna Monaka Charlene Wittstocková, která si vzala jejího syna Alberta. Krásná Grace Kellyová ale zůstává i tři desítky let po své smrti legendou. Svatba slavné americké herečky s tehdejším monackým knížetem Rainierem III. byla dlouho označována za svatbu století a v nedávném hlasování o nejkrásnější členku královských rodin nenašla bývalá monacká kněžna konkurenci.

Grace Kellyová natočila přes desítku filmů. Její poslední, zato životní rolí se stala kněžna monackého knížectví. Příběh hollywoodské hvězdy, která vyměnila stříbrné plátno za královskou korunku, by se dal nazvat pohádkou. Ovšem tato pohádka zůstala bez šťastného konce. V roce 1982 ji osud přivedl zpět do zatáček, v nichž kdysi natáčela film Chyťte zloděje. Při řízení dostala srdeční záchvat a vůz spadl ze srázu. Na následky autonehody 14. září 1982 zemřela.

Grace lákalo herectví již odmalička. Na studia si vydělávala jako modelka a herečka v televizních reklamách. Natočila i několik seriálů, které jí otevřely cestu k filmovým rolím. Jedna z prvních byla v roce 1952 po boku Garyho Coopera ve westernu V pravé poledne. Rok nato si za roli ve snímku Mogambo vysloužila nominaci na Oscara. V roce 1955 jí už Oscar neunikl. Získala ho za roli ve filmu Venkovské děvče (1954).

Svého nastávajícího poprvé potkala v Cannes

Kníže Rainier III. nebyl její první velikou láskou. Grace byla krásná, líbila se mužům a muži se líbili jí. Hovořilo se o jejím vztahu s mnoha příslušníky silnějšího pohlaví, včetně legendárního Garyho Coopera, Binga Crosbyho či módního návrháře Olega Cassiniho.

Při natáčení dalšího Hitchcockova snímku Chyťte zloděje na francouzské Riviéře si prohlédla zahrady knížete Rainiera III., setkala se s ním ale až na filmovém festivalu v Cannes, kam byla v roce 1955 pozvaná. „Je milý,“ řekla uvážlivě po prvním setkání s knížetem. Pak události nabraly rychlý spád. Herečka odjela do Ameriky natočit filmy Labuť (1956) a Vznešená společnost (1956). Zásnubní prsten, který v tomto posledním snímku nosila, byl darem od Rainiera.

V dubnu 1956 se konala velkolepá svatba

V životní roli princezny si získala větší lásku monackého lidu než rod Grimaldiů za celou svou historii. Přilákala do země slavné a bohaté osobnosti, vrátila jí lesk a šarm. Její věno (dva miliony dolarů) podstatně vylepšilo státní kasu.

Svatba vyvrcholila velkolepým církevním obřadem v katedrále svatého Mikuláše. Přímo v kostele bylo 600 pozvaných hostů včetně řady hlav států i osobností ze světa showbyznysu, dalších 30 milionů diváků si nenechalo ujít přímý televizní přenos. Den před církevním obřadem proběhl v paláci civilní, který je podle monackých zákonů nutný.

Grace Kellyová ve svatebních šatech z taftu a krajky uchvátila všechny přítomné. Grace a Rainier během obřadu několikrát poklekli před velkým oltářem. Mluvili tak tiše, že svatebčané nevěděli, jestli pár mluví anglicky nebo francouzsky. Na konci svatebního obřadu byl přečten vzkaz od papeže. Novomanželé následně projeli ulicemi Monte Carla, kde na ně čekaly tisícovky nadšených lidí.

Z nového postavení nicméně vyplývaly i povinnosti, při nichž se cítila nejistá, a její ostych si pak lidé vykládali jako chlad a odstup. Stýskalo se jí, pomohly jí až děti. Carolina se narodila v roce 1957, Albert o rok později a Stéphanie v roce 1965. K herectví se už ale nikdy vrátit nemohla. Svůj talent uplatnila při namlouvání pohádek a Monaku vrátila slavnou baletní tradici.