Královská svatba podruhé, tentokrát před oltářem

Monako – Den po civilním sňatku si dnes monacký kníže Albert II. a jeho dlouholetá přítelkyně Charlene Wittstocková řekli „ano“ i před oltářem – svatební obřad se konal na nádvoří knížecího paláce. Třiatřicetiletá nevěsta kvůli tomu musela přestoupit z protestantské víry na římskokatolickou. Monako takovou slávu nezažilo od svatby Albertových rodičů, knížete Rainiera III. a hollywoodské hvězdy Grace Kellyové, před 55 lety.

Nevěsta, doprovázená sedmi družičkami, byla oblečena v bílé róbě s dlouhou vlečkou a s krajkami ve formě květů od Armaniho, ženich měl na sobě bílou uniformu karabiníka. Za svědky jim byli stejně jako v pátek Albertova příbuzná Donatella Knechtová de Massy a Albertův americký bratranec Christopher Le Vine.

Na náměstí před palácem vítaly svatebčany další stovky lidí, ostatní poddaní knížete a nové kněžny mohli dění sledovat na obřích obrazovkách ve slavnostně vyzdobeném městě. Obyvatelé knížectví nijak neskrývají své nadšení z nové panovnice. A nikomu ani nevadí, že je mezi knížecím párem věkový rozdíl celých 20 let.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Monacká princezna Charlene Wittstocková:

„Děkuji vám všem za vaši podporu a lásku. Na tuto chvíli nikdy nezapomenu. Ať žije Monako!“

Novomanželé už také nastínili plány do budoucna a nejsou nijak překvapivé. Oba by chtěli manželství stvrdit potomkem: „Miluji děti a vždycky jsem je chtěla mít. Takže uvidíme v následujících několika měsících nebo letech,“ uvedla Charlene Wittstocková. Princ Albert, pověstný svými milostnými avantýrami, už přitom dvě nemanželské děti má.

Mezi hosty nechyběli např. francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ale bez těhotné manželky Carly, belgický král Albert II. a lucemburský velkovévoda Jindřich, britskou korunu zastupoval princ Edward. Do Monaka přijeli i bývalá íránská císařovna Farah, islámský velmož Ága Chán, známí sportovci včetně Sergeje Bubky a Nadi Comaneciové, někdejší filmový „agent 007“ Roger Moore, ze světa módy kromě Kurkové a Giorgia Armaniho třeba Karl Lagerfeld a Naomi Campbellová. 

Při mši zazpívali účastníkům z klasického repertoáru americká sopranistka Renée Flemingová a italský tenorista Andrea Bocelli. Když si ale novomanželé vyměňovali prsteny, výtvory luxusního klenotnictví Cartier, zazněla jihoafrická píseň, která podle tradice přináší štěstí manželům, což nevěstu, původem z JAR, viditelně rozveselilo.

Dnešní program pokračuje hostinou, kterou pro 450 lidí na terasách monackého kasina připravil jeden z nejznámějších francouzských kuchařů Alain Ducasse, a pak ohňostrojem a plesem.