Thajské parlamentní volby zřejmě výrazně vyhrála opozice

Bangkok – Thajské parlamentní volby vyhrála podle předběžných výsledků opoziční strana Peua Thai bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, a to s výrazným náskokem. Údaje o počtu hlasů se zatím různí – Peua Thai, vedená Šinavatrovou mladší sestrou Jinglak, prý bude mít více než dvě třetiny křesel v 500členném zákonodárném sboru. Konečné výsledky by měly být známy ve večerních hodinách. Dosavadní předseda vlády Apchisit Vedžadžíva svou porážku podle agentury AFP již uznal. Během voleb panovala přísná bezpečnostní opatření, na jejich klidný průběh dohlíželo 170 tisíc policistů.

Zaostává naopak Demokratická strana dosavadního premiéra Apchisita Vedžadžívy, které předběžné výsledky předpovídají maximálně 152 křesel. Vedžadžíva již svou porážku ve volbách přiznal, ačkoli oficiální výsledky ještě nejsou známy. „Výsledek je jasný: Puea Thai vyhrála volby a demokraté jsou poraženi,“ prohlásil premiér. Dodal, že by rád viděl zemi jednotnou a smířenou poté, co v uplynulých letech prošla násilnostmi.

Šinavatrová zatím čeká na definitivní výsledky, nicméně připustila, že „Thajci jí dávají šanci“ vést zemi jako první žena v její historii. Sečteno je podle agentury AP 80 procent odevzdaných hlasů. „Večer vám řeknu, jak se cítím,“ řekla Šinavatrová svým stoupencům po oznámení předběžných výsledků z průzkumů.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

V pozadí její politické kariéry stojí bývalý premiér a bratr Tchaksin Šinavatra. On sám na kandidátce nefiguroval a ani nehlasoval, nicméně dnešní volby byly považovány za referendum o jeho možném návratu. Expremiér totiž od roku 2006 žije v Dubaji, odkud řídil valnou část předvolební kampaně své sestry, kterou nazýval svým „klonem“ a které pomáhal získat podporu mezi venkovskými voliči.

Bývalý telekomunikační magnát vyhrál volby v letech 2001 a 2005 především sliby chudým obyvatelům od levných úvěrů až po všeobecnou zdravotní péči. V roce 2006 ale došlo k vojenskému převratu a premiér Šinavatra uprchl do exilu v Dubaji. Thajský soud ho pak v nepřítomnosti odsoudil ke dvěma letům vězení za zneužití pravomocí a vystavil mu zákaz činnosti v politice. Jeho příznivci z tábora červených košil kvůli tomu vyšli do ulic a zemí od té doby obchází přízrak občanské války. Demonstrace vrcholily na jaře v loňském roce, kdy při potyčkách s armádou zahynulo přes 90 lidí.

Současný premiér před vítězstvím Šinavatrové varoval

Dosavadní premiér, ekonom Vedžadžíva narozený v Británii a absolvent Oxfordu, varoval před nestabilitou v případě vítězství Šinavatrové. Stoupence opozice viní z násilností z loňského roku. Premiérova Demokratická strana i její příznivci by rádi pohnali Šinavatru před soud kvůli střetu zájmů, respektive korupci. Vedžadžíva doufal, že získá mandát od občanů, když jej do úřadu dostaly kontroverzní volby v roce 2008. Tehdy soudy rozpustily Šinavatrovu vládnoucí stranu. Demokraté nezvítězili ve volbách za uplynulých téměř dvacet let.

Pro Thajské království bude ale nejdůležitější, zda i poražené strany uznají výsledek voleb. Vzpomínky na vojenský převrat jsou totiž v zemi stále čerstvé. Hlavním úkolem vítěze je Thajsko politicky stabilizovat a získat ztracenou reputaci země s fungující demokracií. Příznivci Šinavatry teď nejspíš budou chtít jeho návrat do země, demokraté už ale avizovali, že budou snahám o Šinavatrovu amnestii blokovat a jeho návrat si nepřeje ani královský palác.