Při zatýkání ve městě Hamá prý syrská armáda zranila nejméně 20 lidí

Damašek – Nejméně 20 lidí zranili syrští vojáci při dnešních domovních raziích ve městě Hamá, tvrdí to místní aktivisté. Několik tisíc lidí tam vyšlo do ulic na protest proti vládnímu zásahu proti velké páteční demonstraci. Podle svědků citovaných agenturou Reuters ráno do města vjelo 30 autobusů s vojáky a policisty, kteří zastavovali u domů a zatýkali, prý se také pokoušeli uzavřít všechny silnice vedoucí do města. Město už ale opustily tanky, které tam včera poslal režim Bašára Asada.

V západní části města dnes byla podle agentury AFP slyšet střelba. Nejmenovaný zdroj z řad aktivistů řekl, že ráno bylo zadrženo mezi 200 a 300 lidmi. Podle ochránců lidských práv většina z asi dvou desítek zraněných byla postřelena zbraněmi, které užívají vojáci. Obyvatelé Hamá podle ředitele syrské větve této organizace na vojáky házeli kameny, zapalovali pneumatiky a stavěli barikády.

Protesty a razie dnes pokračovaly v celé zemi. Podle místních ochránců lidských práv na damašském předměstí v noci na dnešek policisté zabili dva civilisty. Další demonstrace jsou hlášeny ze severosyrské provincie Idlib, kde bylo podle aktivistů osm lidí zraněno. Armáda je podle AFP u města Kfar Nubil, tanky svědci viděli v Maarat an-Numánu. V jihosyrské provincii Dará, kde nepokoje v březnu začaly, vojáci zatkli 14 lidí. 

Při potlačování demonstrací bylo zabito už kolem 1400 lidí. Podle nevládních organizací tisíce lidí v důsledku násilí utekly ze svých domovů. Pokračují také sankce proti syrskému režimu. Švýcarsko jeho pohlavárům zmrazilo v přepočtu 530 milionů korun. Při potlačování demonstrací zemřelo od března podle opozice na 1350 civilistů a 300 příslušníků bezpečnostních složek. Zahraniční pozorovatelé ale nemají do země přístup. Údaje je proto těžké ověřit.

Bašár Asad
Zdroj: ČTK/AP/Syrian TV