Mladić odmítl před tribunálem vypovídat bez svých advokátů

Haag – Bývalý velitel bosenských Srbů Ratko Mladić i napodruhé odmítl před Mezinárodním soudním tribunálem pro bývalou Jugoslávii učinit prohlášení ohledně své viny, či neviny. Mladić požaduje po soudu udělení dvou konkrétních zastupujících advokátů - Alexandra Mezejeva a Miloše Šaljiče. Navíc požádal odložení soudního procesu o měsíc. Kritizuje totiž tribunál za to, že mu nechce povolit navržené zástupce. Soud proto automaticky chápe dnešní Mladičův postoj jako přesvědčení o nevině a kvůli protestům nechal bývalého vojenského předáka vyvést ze soudní místnosti. Mladić se měl vyjádřit k 11 zločinům včetně genocidy, kterých se měl dopustit během bojů na Balkáně v 90. letech.

Mladić oděný ve světle šedých šatech a s vážným výrazem ve tváři odmítl soudem stanoveného právního zástupce. Místo toho poprosil, aby mohl s vlastními advokáty během požadovaného měsíce obvinění zkonzultovat. Do té doby se k žalobě nemíní vyjádřit. Soud obvinil Mladiče v 11 bodech, hrozí mu za to doživotní trest.

Soud dále na základě lékařské zprávy zamítl Mladičův požadavek, že vzhledem ke svému věku a špatnému zdraví nemůže docházet k soudu. Ujistil ale, že obžalovaný bude mít brzy advokáty, které si vybral. Dosud ho zastupoval bělehradský advokát Aleksandar Aleksić, kterého mu určil tribunál.

„Žádám vás, abyste se postarali o to, aby se pan Alexandr Mezejev dostavil. Je to někdo, koho neznám osobně, nicméně chci, aby přišel, aby se s vámi seznámil a abychom on, já a Šaljič mohli pracovat na mé obhajobě před tribunálem. Nechci žádného jiného advokáta… Také bych chtěl požádat, abyste mi dali dodatečný čas v takové míře, jakou uznáte za vhodné. Já preferuji jeden měsíc, abych mohl konzultovat záležitosti se svým synem a právními zástupci. Nepotřebujeme právní kancelář, aby mi určovala obhájce.“

Někdejší velitel bosenských Srbů se měl vyjádřit k obžalobě, která mu klade za vinu zločiny genocidy, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti v letech 1992 až 1995 v Bosně. Při úvodním červnovém stání Mladić oficiální prohlášení neučinil, třebaže některé jeho výroky byly jasně nesouhlasné. Mimo jiné označil tvrzení obžaloby za „monstrózní řeči“ a „hnusná obvinění“. Před soudem tehdy dodal, že pouze bránil svou zemi i lid, k prostudování spisu pak požadoval více času.

Mladić byl předtím léta na útěku a koncem května byl dopaden v Srbsku. Termín zahájení a dobu očekávaného procesu, ve kterém mu hrozí trest doživotního žaláře, si komentáře netroufají odhadnout. Předpokládají, že Mladić se bude z počátku stejně jako dosud snažit vytvářet nejrůznější překážky, ale nakonec se rozhodne k aktivní obhajobě před soudem.

Ratko Mladić před tribunálem v Haagu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP